Исхрана телади колострумом

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

У првим данима живота телета посебан значај има исхрана колострумом мајке. То прво млеко је једина и незаменљива храна изванредног хранљивог квалитета и представља основни фактор за правилан развој телета и стварање отпорности.

Због тога је неопходно да се ради здравља телета и сузбијања болести обавезно даје колострум у првим данима живота. У односу на пуномасно млеко, већи део садржаја колострума чине протеини који су јако важни и значајни за стицање отпорности младог организма. Колострум се мора дати телету што пре и то најкасније 30 минута после порођаја.

Нормално млеко не може заменити колострум, а није ни добро ако се телету даје колострум од друге краве. Пошто се крава и теле одморе, у току првог сата по тељењу обавља се прво храњење дојењем или напајањем. Препоручено је да се прва три дана док се колострум лучи, теле држи заједно са кравом, уз могућност да по вољи сиса колострум. Тада теле конзумира веће количине колострума (а то је и најважније). Без обзира који је начин заступљен, исхрана колострумом треба да траје од 10 до 15 дана, односно све док је теле са мајком или је у посебном индивидуалном боксу, па и када дневна количина посисаног млека износи око 6 кг.

При исхрани колострумом а такође и нормалним млеком, треба водити рачуна о самом режиму давања млека увек у одређено време. Нередовно храњење и дужи размаци међу појединим оброцима доводе до веће халапљивости, чиме се ствара могућност прекомерног узимања хране. Зато је потребно да теле увек има једнак број оброка, најбоље 4-5 дневно, да су правилно распоређени у току дана са подједнаим размацима и да се дају увек у исто време. После 10-15 дана, теле неприметно прелази на млечну исхрану и на други начин држања (групни бокс).

Izvor:agropress.org.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Прво млеко које теле пије после рођења назива се колострум и оно се од нормалног млека разликује по укупном садржају суве материје, протеина, лактоглобулина, минералних материја који представљају заштиту телета у првим данима. Телету се мора редовно давати чиста и свежа вода, а на шта још треба обратити пажњу при исхрани погледајте овде.

У условима нормалног порођаја, крава обично може да устане 10-15 минута по рађању телета и одмах му поклања пуну пажњу. Лиже га и подстиче да стане на ноге.

Буђ у оваквим балама се не појављује. Због велике сабијености хране у преси нема заосталог кисеоника. На тржишту постоје разни типови фолије од такозваног 'девичанског' материјала; различите дебљине, висине и дужине. Фолије су јаке и еластичне и што је најважније, могу да се рециклирају и касније користе за омотавања палета и слично.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета