Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Svakodnevna proizvodnja mleka treba da bude približno istovetna tako će se omogućiti svakodnevna isporuka približno iste količine mleka, što za rezultat ima ujednačeno priticanje dohotka,

Da bi se ovo postiglo potrebno je iskoristiti sve momente koji su važni za ujednačeno dobijanje mleka posle teljenja, izvesno vreme, raste količina izlučenog mleka i dostiže maksimum oko 4 do 6 nedelja po porođaju. Zatim se mlečnost održava izvesno vreme na istom nivou, a posle dva - tri meseca, odnosno 4 do 6 meseci posle teljenja, postepeno počinje da opada. Dva meseca pre novog teljenja krava se zasušuje. Normalno je da se krave muzu oko 10 meseci.  Zbog izvesnih smetnji u ponovnom oplođavanju, obično se ovaj period produžava za mesec - dva. Na taj način bi svaka krava trebala da se ponovo oteli u razmaku od 12 do 14 meseci. Za ujednačeno dobijanje mleka važan je i uzrast krava. Prvotelke uvek imaju manje mleka za oko 20, pa i više procenata u odnosu na količinu mleka koju će davati kada budu u punoj snazi, u 3 - 5 laktaciji.

Krava može da se oplođava u svako godišnje doba, jer se polni žar pravilno javlja svakih 21 dan. Prema broju krava treba rasporediti teljenje, tako da se one u približno podjednakim razmacima tele, sledstveno tome i zasušuju

Sada ostaje da rasporedimo pravilno i teljenja mladih krava, prvotelki, tako da se i one uklope u ravnomernu proizvodnju mleka.

Na ovaj način će se ravnomerno dobijati i telad. Ako se telad ne drže na gazdinstvu, izuzimajući broj koji je potreban za obnovu zapata, biće malo teškoća s njihovom prodajom.

 Savremeno mlekarstvo nalaže da ishrana krava muzara u toku godine bude ujednačena po količini i kvalitetu. 

Izvor:poljoprivrednisavetnik.com

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Држање крава има два подједнако значајна обележја, као што су производња млека, производња меса и подмлатка за обнову стада. Оба вида производње се одвијају у исто време, па је држање крава сложен процес.

Na početku laktacije, krave treba musti tri puta dnevno jer to podstiče mlečnu žlezdu na aktivnost.

Козје млеко – Козе се углавном сматрају млечним животињама, јер је млеко њихов главни производ, ако не и једини. Постоје битне разлике међу козама у погледу количине и квалитета млека.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета