Hiljade ovaca i krava tumara po banatskim pustarama u potrazi za vodom i hranom

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ne baš davno na banatskim pašnjacima paslo je na desetine hiljada ovaca i krava. Danas je retkost pronaći takvo stado, mladi ne žele da se bave tim poslom.

Stariji čobani, u selu Elemir pored Zrenjanina, ne odriču se čobanskog štapa i pulina. Ovi vreli julski dani doneli su im nove probleme.

Scene kao iz dokumentarne serije “Opstanak”. Na hiljade ovaca i krava tumara ovih vrelih julskih dana po banatskim pustarama u potrazi za vodom i hranom. Ni najstariji pastiri u ovo doba godine ne pamte ovako visoke temperature.

- Ovo samo mi znamo, temperatura preko 40, vidite, valov prazan, vode nema, ovde je 400 komada tamo je 300, tamo 800, ovde krave. Kapi vode nema, svedoci ste sami, ovce nam crkavaju od žeđi”, kaže Steva Radišić iz Elemira.

Zoran Pajić je najmlađi čobanin – 33 su mu godine. I pored svih problema ne želi da ostavi čobanski štap.

- Nema ništa, sve je izgorelo, suvo nema ništa, buva skoči vidi se kad skoči dole na zemlji tako da je jako slabo”, navodi Zoran Pajić iz Elemira.

Bračni par Stojanović ima 500 ovaca i 20 muznih krava. Jedva izlaze na kraj sa svojim stadom.

- Moj radni dan traje 24 sata, i dan i noć. Moraš malo i odremati, ali si skroz što ono kažu na oprezu. Što se tiče temperature, da li se to organizam navikne, nekako izguramo, dolme nema nigde, čitav dan smo na ovoj vrućini”, naglašava Ljubiša Stojanović iz Elemira.

- Mleka nema, nema pošto nemaju krave što da jedu, da pasu. Vidite sami kakva je situacija, prema tome mleka nema, krave zasušene. Ako ćemo hraniti i dohranjivati da ima nešto malo mleka, neće biti hrane za zimu”, ističe Sanja Stojanović iz Elemira.

Štap u ruke, torbak na leđa, put pod noge i tako svaki dan i svaku noć. Tako otprilike izgleda život pastira u ovoj banatskoj pustari na plus 40 i minus 30.

Agroinfo.rs/rts

Hiljade ovaca i krava tumara po banatskim pustarama u potrazi za vodom i hranom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata izjavio je da su poljoprivredni proizvođači, nakon najavljenog današnjeg protesta, zbog čestih poziva policije ipak odustali od takvog vida izražavanja nezadovoljstva.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata izjavio je da je ovo udruženje donelo odluku da obustavi proteste zbog neispunjenih zahteva Vlade Srbije do okončanja izbora.

Sve su češće krađe na njivama, a ovaj put je u Vojvodini pokraden suncokret. Procenjena šteta je veća od 1,3 miliona dinara.

Pašnjaci predstavljaju travnate površine koje služe za ispašu stoke. U predelima gde su oni značajnije zastupljeni, često mogu biti jedini izvor stočne hrane u vreme aktivne vegetacije od aprila do novembra meseca i zato je važno znati kako ih pravilno koristiti.

Od 750 hektara pašnjaka, koliko su stočari u selu Dobrica kod Alibunara imali do pre dve godine, sada nemaju gotovo nijedan. Država ih je, tvrde, svesno ostavila bez tog zemljišta i bez mogućnosti da svojim porodicama obezbede osnovne egzistencijalne uslove, jer je mnogima od njih stočarstvo jedini izvor prihoda.

Direktor Šumskog gazdinstva „Banat“ Željko Sušec izjavio je da se planira bušenje još 4-5 bunara u centralnom delu lovišta u Deliblatskoj peščari, čime bi ona bila znatno snabdevenija pijaćom vodom, a što bi olakšalo život divljači u peščari. Plan je da se ovi bunari izbuše u naredne četiri godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета