Ruže u saksijama: Patuljaste lepotice, senzualne i mirišljave

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Mnogi ljudi veruju da su njihove bašte premale za ruže ili da su ruže zamorne i da zahtevaju mnogo rada. Međutim, postoji mnogo patuljastih vrsta koje lepo cvetaju, predivno mirišu i dosta su otporne, odnosno traže vrlo malo pažnje.

Uzgoj ruža u saksijama može da pruži veliko zadovoljstvo. Prvenstveno zbog njihove lepote, a zatim i jer se lako uzgajaju. Najbolje je izbegavati sorte koje su velike, a sve ostale vrste, od minijaturnog do kompaktnog grma ili male penjačice, mogu se uspešno uzgajati u saksiji.

Ruže u saksijama je zahvalno gajiti i u, takozvanim, „zonama smrti“, odnosno, područjima u kojima ništa ne može da raste. Ova mesta su uglavnom u blizini kuća ili zgrada. Na neki način hemikalije koje se nalaze u strukturi zgrade prodiru u tlo. Snažna ruža može to da podnese godinama, pre nego što se smanji i ugine. Takođe, uzgoj u saksiji je zahvalan i zato što možete da ih premestite tokom zime u zatvoren prostor, a na proleće, kada prođe opasnost od mrazeva, da ih iznesete.

Postavlja se pitanje koje ruže uzgajati u saksijama. Mnoge ruže se jako dobro ponašaju u saksijama i kontejnerima, što znači da se mogu uzgajati i na najmanjim prostorima, a počnite da tražite patuljaste sorte.

Na primer, sorta „Polyantha roses“ su ruže koje obilno cvetaju u buketima od proleća do kasne jeseni. Rastu od 50 do 70 cm visine. Cvetaju obilno cele sezone, a jako su izdržljive i traže malo pažnje.

Što se tiče same sadnje, važno je odabrati duboku saksiju, jer ruže imaju prilično dugačak koren.

Zemlja u saksijama se mnogo brže zagreva od baštenskog tla, te su glinene saksije uopšteno bolji izbor od plastičnih, jer glina sporije prenosi toplotu. Još jedan dobar izbor bi bile saksije od terakote, ali morate da vodite računa da biljke redovno zalivate. Ako, ipak, morate da koristite plastiku, koristite svetliju boju koja se neće zagrejati tako brzo kao tamna.

Agroinfo.rs

Ruže u saksijama: Patuljaste lepotice, senzualne i mirišljave

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prilikom kontrole jednog javnog carinskog skladišta u Beogradu, carinici su zaplenili gotovo 100.000 ruža i drugog rezanog i saksijskog cveća iz Holandije, a prekršaj je načinjen jer je uvoznik prijavio svega petinu robe.

Jesen je stigla, a sa njom i hladniji dani. Bez obzira na to, uz malo truda, vaša bašta ili balkon mogu obilovati cvećem različitih boja koje će ulepšati životni prostor.

Prelepo, nežno sobno cveće vredne truda, jer su zvonoliki cvetovi prelepih boja i prekrasan su ukras na prozorima.

Japansko drvo novca, krasula, parac, monguba, pumpo, dolar drvo ... ali je kao ukrasno saksijsko sobno cveće prvo počela da se gaji u Aziji.

Iako su ruže u punom cvetanju, a cvetovi krupni i mirisni, neophodno je pratiti izgled lišća, jer se na njemu najpre pojave znakovi bolesti

Origano je biljka koja brzo raste i širi se zato ako ga posadite u saksiju možete ga lakše kontrolisati. Mali listovi origana su puni ukusa,

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета