IZUZETAN I NESVAKIDAŠNJI PRIZOR: Retka vrsta orhideja izrasla na krovu banke, a niko ne zna kako su ovde dospele (VIDEO)

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Kako prenosi BBC, nesvakidašnji prizor desio se na krovu londonske banke gde je izrasla jedna specifična vrsta cveta koja uopšte nije karakteristična za ovo podneblje.

Posebna vrsta orhideja prvi put je viđena u Britaniji od kada je došla u Kornvol 1989. godine.

Kolonija retkih orhideja pronađena je u bašti na krovu banke u centru Londona i niko ne zna kako su ovde dospele. Inače, ove orhideje (lat. Serapias parviflora) obično rastu na Mediteranu i atlantskim obalama Francuske, Portugala i Španije.

Petnaest biljaka koje su izrasle u bašti na 11. spratu Nomura internešonela su jedina divlja kolonija ove vrste u Britaniji.

Ekolog u japanskoj investicionoj kompaniji Nomura, Mark Paterson otkrio je orhideje početkom juna, tokom mesečnog obilaska bašte. S obzirom na to da su se svi našli u čudu zbog ovog nesvakidašnjeg prizora, Peterson podseća da seme ove orhideje može, uz pomoć vetra, da pređe velike razdaljine i, na primer, nošeno toplim vetrovima iz Sahare pređe Lamanš.

Ono što je još interesantnije, to je što je ova biljna vrsta uspela da izraste u bašti u kojoj su druge biljke koje joj po prirodi ne odgovaraju, tj. orhideja se razvila okružena "neprijateljskim" rastinjem.

Agroinfo.rs

 

IZUZETAN I NESVAKIDAŠNJI PRIZOR: Retka vrsta orhideja izrasla na krovu banke, a niko ne zna kako su ovde dospele (VIDEO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova novootkrivena “staklena orhideja” je ružičasto-bela biljka i dobila je ime “Spiranthes hachijoensis”

Naziv ove orhideje u prevodu znači „Venerina papučica“ zbog njenog specifičnog izgleda – izgled papuče. Raste pojedinačno ili u manjim grupama, na krečnjaku ili dolomitu, raste u Srbiji samo na Suvoj planini.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Proleće je uveliko počelo, a ukoliko još uvek razmišljate koje cvetne vrste bi mogle da vam krase balkon i terasu ove godine, imamo idealne predloge.

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

U Kragujevcu će se od 29. aprila do 1. maja održati sajam hortikulture, najmasovniji do sada.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета