Како узгајати млечне козе за млеко

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Наравно, кравље млеко је стандардно „млеко за пиће“, али козје млеко ужива тржиште за одређене потрошаче. Лакше је за варење и неки људи који имају млечне осетљивости могу га сигурно конзумирати.

Козе су отпорне животиње које се лако чувају. Они се добро хране на пашњаку који је мање од идеалног за стоку и јефтин је за одржавање. Много су мањи и лакши за руковање од крава. И као високо интелигентне, љубазне домаће животиње, добре су животиње које треба имати око себе. Они су такође окретни и знатижељни, што може учинити за забавно гледање коза као и неким покушајима (требат ће вам добра ограда).

Изаберите расу млечних коза
Први корак у одгајању млечних коза за млеко је упознавање са различитим стандардним пасминама коза. Иако постоји на стотине раса коза, само се неколицина користи за млијечне козе. Алпини, Сааненс, Оберхалсис и Тоггенбургс настали су у швајцарским планинама и врло су прилагодљиви хладнијим климатским условима и условима мање од савршеног. ЛаМанцха и нубијске козе имају више тропског порекла и добро се сналазе у врућим летима.

Кућиште и ограде млечних коза
Млечним козама је потребно чисто и суво место без пропуха. Ако се шалите преко зиме, требаће вам амбар који је топао и затворен. Обезбеђивање велике количине хране за ваше козе кључно је за срећно и здраво стадо. И мораћете да осигурате да имате јаке, вероватно електрично ојачане, ограде за своје козе.


Како се хране млечне козе
Козе најбоље раде на темељу добре сточне хране: шуме, грмље и трава на којима могу лутати и јести по садржају свог срца. Бесплатно храњење висококвалитетног сена је такође уобичајена пракса, а ако имате сезоне у којима свежа крма неће бити доступна, сено ће вам бити главна храна за ово време. Постоји неколико савета и трикова за правилно храњење коза, зато будите сигурни да сазнате детаље о правилном храњењу коза.

Провјерите је ли у вашој хранилишту за јарце без биљака које могу бити токсичне за козе. Провера са вашим окружним агентом за проширење може вам помоћи да схватите имате ли нешто од тога на свом земљишту.

Како одржати млечне козе здравим
Управљање својим стадом значи да их се ослобађа од болести и болести. Изрека, "Унце превенције вреди килограма лечења" веома је тачна када су у питању козе. Много је лакше одржати их здравима него их излечити када буду болесни. Научите основе и на шта треба пазити када су болесни - и када се упутити ветеринару.

Управљање млеком
Потребно је да се узгајају једном годишње. Да ли треба да буде стар 8 месеци или најмање 80 килограма (осим ако је мала пасмина) пре него што се узгаја. Обично се узгајају у јесен. Загријава се три дана сваких 17 до 21 дана. Држите одвојене од вашег долара док не постану топлоте. Кад се узгајају, треба их поново раздвојити, или ће млеко имати окус.

Шаљивост или рађање обично се дешавају око 150 дана након узгоја. Често има близанце, а понекад и тројке. Након рођења, голуб ће се освежити или почети да производи млеко. Ако се непрестано доји, дојит ће до 10 мјесеци.

Да ли треба да се осуши најмање два месеца након почетка производње млека, пре него што се поново узгаја.

Козе производе толико млијека да дјеци можете дојити и даље узимати оно што је преостало. Већина фармера коза затвара децу преко ноћи након што напуне 2 недеље и млеко ујутру. Након јутарњег мужње, деца могу да дојију на захтев.
Како млеко козу
Млеко козе је прилично лак процес, посебно ако учите искусног фармера. Многи се хране млеком током млеко. Важно је да време мужње буде доследно. Даћете млеко једном или два пута дневно, размаком од око 12 сати. Наравно, мораћете да се уверите да су опрема и површина за мужњу чисти и да ћете моћи да расхладите млеко чим млеко поселите.

Козје млијеко је природно хомогенизирано јер су масне куглице мање од оних у крављем млијеку. Крема се неће одвајати од козјег млека, што чини путер и крему тешко направити. Међутим, производи од козјег млека су кремасти и глатки због ових малих масних куглица.

The Spruce

Како узгајати млечне козе за млеко

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Prazni ili poluprazni rafovi od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša.

Na našim prostorima odavno je poznato da kozje mleko jača imunitet, ubrzava metabolizam i štiti kod mnobrojnih bolesti.

Opština Vlasotince raspisala je četiri javna poziva za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Prvi poziv otvoren je za nabavku novih pčelinjih društava i nabavku opreme za pčelarstvo. Podsticaj će iznositi 80 odsto od vrednosti investicije.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Stajski uzgoj podrazumeva držanje koza u staji tokom čitave godine. Omogućava primenu najsavremenijih tehnologija, mehanizacije i opreme

Kozje mleko i mlečni proizvodi veoma su zdravi i važni za adekvatno funkcionisanje organizma. Danas vam predstavljamo Murciano Granadina rasu koza koja je poreklom iz Španije.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета