Козје млеко – како препознати одлике добре млечности

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Козје млеко – Козе се углавном сматрају млечним животињама, јер је млеко њихов главни производ, ако не и једини. Постоје битне разлике међу козама у погледу количине и квалитета млека.

Према количини и квалитету произведеног млека, козе се разликују по расама, али и унутар расе.

Већина коза може дати више млека, него што посише њихова јарад. Карактеристике високо млечних коза изражене су и у њиховом екстеријеру. Високо млечна коза се одликује лаганом главом, карактеристичном за женске животиње, нежним костуром, танким вратом, оштрим гребеном, добро израженом леђном линијом и бедрима. Кожа млечне козе треба да буде танка и мекана. Код млечних коза врло је важан изглед вимена и његова грађа. Из ових наведених екстеријерних ознака за млечност, произилази да се већ и визуелном проценом може дати оцена о њиховој млечности, иако то није увек правило.

Изглед и величина млечне жлезде је најпоузданија ознака млечности. Код коза, млечна жлезда треба да буде развијена, без видљивих недостатака, смештена између задњих ногу, добро повезана са стомаком. Виме млечних коза је прекривено танком нежном кожом која је прекривена длаком. Грађа и здравље млечне жлезде је најважнији фактор за производњу и особине млека.
Производња козјег млека условљена је генетским потенцијалом, исхраном и условима држања коза. Најважнији фактори који утичу на количину и садржај козјег млека су:

раса,
исхрана,
старост,
редослед лактације,
телесни оквир,
карактеристике вимена,
температура ваздуха,
здравствено стање козе.
Козје млеко је извор протеина високог квалитета, витамина и минерала. Један литар козјег млека садржи 32 грама протеина, што је довољна дневна потреба за дете од 11 година или 70% од дневне потребе једне труднице.

Козје млеко се лакше пробавља од крављег јер је његова млечна маст састављена од мањих честица, али је због тога неподобније за производњу маслаца, јер се млечна маст теже сакупља, па губици могу износити и до 20%. Козје млеко је и добар извор минералних материја које су потребне људском организму. Садржај минералних материја у козјем млеку знатно варира и у зависности је од расе, исхране, здравственог стања и стадијума лактације козе. Козје млеко је одличан извор витамина, тако да је у једној литри млека садржана дневна потреба витамина за људски организам.

Козје млеко се највећим делом прерађује у сир. Један од најважнијих технолошких циљева је постизање одговарајуће прикладности млека за сирење. Козје млеко при сирењу не реагује на исти начин као кравље. Формирана маса сира није чврста као код сира од крављег млека, а количина произведеног сира по литри млека такође је мања. Значајне варијације у количини произведеног сира условљене су квалитетом козјег млека.

Izvor: agroinfonet.com
Неђељко Пиповић, дипл.инг

 

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Skoro sve koze se rode sa rogovima, ali se većini koza (osim pigmejskih), u ranom uzrastu, odsecaju rogovi radi zaštite koza i ljudi.

Све расе коза, без обзира да ли су специјализоване за производњу млека, производе и месо преко јаради или када се искључе из репродукције.

Јарчеви имају посебан начин да расположе своје даме. Уз свој мирис и уринарне навике, они примењују и одређено понашање које може да вам изгледа чудно, поготово ако га никада до сада видели.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета