Korišćenje jarećeg mesa u ishrani ljudi

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Na osnovu hemijskog sastava, jareće i kozje meso u pogledu hranljive i biološke vrednosti ne zaostaje za ostalim vrstama mesa drugih vrsta stoke za klanje.

Iako kozije meso ima otprilike istu hranljivu i svarljivu vrednost kao i ovčije (belančevina ima više a masti manje u odnosu na ovčije meso), ono je ipak manje cenjeno zbog specifičnog mirisa i ukusa koji se osećaju više ukoliko je životinja starija (miris mesa podseća na miris živih koza). Boja kozjeg mesa je uglavnom svetlije crvena nego ovčijeg. U nekim su zemljama cene mesa jaradi je veće za 20% nego jagnjadi.

Istraživanja pokazuju da postoje raziike u proteinima i masnim kiselinama kod jarećeg u odnosu na jagnjeće meso, a to upravo podrazumeva bolje organoleptičke karakteristike. Osim toga, jareće meso ima manje loja nego jagnjeće. Osobito je izvanređnog ukusa pečeno jareće meso.

Da bi se postigao uzrast u povećanju telesne težine od 1 kg žive’vage u prvih 20 dana života potrebno je oko 8 kg mleka, odnosno u prvih 30 dana oko 9 kg mleka. Zahvaljujući činjenici što je jareće meso višeg kvalitete, danas se radi na stvaranju izrazito mesnate pasmine koza, koje će se jariti 2 puta godišnje, uz skraćen laktacioni period. Razumljivo, i plodnost će biti veća. Uzgoj takvih koza, kad se usklade troškovi ishrane i drugi, može imati poseban ekonomski značaj.

Uzgoj jaradi za meso obično traje 30-40 dana, pri čemu koriste po volji majčino mleko. Kod intenzivnog uzgoja, kod kojeg se koze drže zbog mleka, jarad se kolju sa 6-7 kg, odnosno sa 3 sedmice starosti za koje se vreme hrane majčinim mlekom, ili, pak, sa 8-12 kg u starosti od 5-6 sedmica uzgajani veštački. Prvog dana nakon rađanja jarad obavezno mora posisati kolostrum. Za celo vreme jaradi se daje isključivo mleko, a samo neznatno sena i koncentrata, koji neće imati uticaja na kvalitet mesa. Dodavanjem sena i koncentrata izbegava se da jare uzima stelju, što bi moglo izazvati probavne smetnje. Uzimanjem krutih stvari pospešuje se razvoj buraga, odnosno predželudaca kod jaradi.

Meso odraslih koza i jarčeva dosta je žilavo, posebnog mirisa i okusa. Međutim, meso jaraca škopaca mnogo se ceni. U našim južnim krajevima meso odraslih koza i jaraca se soli i suši i kao takvo mnogo se ceni. Služi za ishranu u zimskim mesecima.

Izvor:tehnologijahrane.com

Korišćenje jarećeg mesa u ishrani ljudi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ovseno mleko veoma dobro utiče na zdravlje, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.

Iako je kravlje mleko najzastupljenije i daleko više korišćeno od drugih vrsta, kozje mleko sadrži dragocene sastojke koji ljudima pomažu u ublažavanju problema sa stomakom i kod bronhitisa.

Kozje mleko i mlečni proizvodi veoma su zdravi i važni za adekvatno funkcionisanje organizma. Danas vam predstavljamo Murciano Granadina rasu koza koja je poreklom iz Španije.

Zbog svog karakterističnog ukusa i poželjnog hemijskog sastava, kozje meso se sve više konzumira u Srbiji.

Jarenje koza i važnost kolostruma je jako važna tema. Koze se u našim klimatskim uslovima najčešće jare zimi.

Ova rasa koza je stvorena u SAD–u od španske rase ukrštene sa drugim rasama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета