BOSVELIJA SVETO TAMJANOVO DRVO: Pravoslavni hrišćani ga koriste za kađenje pri liturgiji.Međutim, ovo drevno drvo ima i mnoga LEKOVITA SVOJSTVA!

Foto: Wikipedia.Mauro Raffaelli

Foto: Wikipedia.Mauro Raffaelli

Tamjan je smola intenzivnog mirisa koja je upotrebljavana još pre 5.000 godina. Dobija se iz drveta bosvelija poreklom iz Azije i Afrike.

Srbi, kao i ostali pravoslavni hrišćani koriste ga za kađenje pri liturgiji, molitvama i svetim tajnama kakve su: krštenje, venčanje, miropomazanje i slično. Simbolično predstavlja simbol Svetog Duha, a upotrebljava se u svrhe čišćenja hrišćanskih kuća od svega nečastivog i za uklanjanje negativne energije. Poznat je i kao Beli dim, kao simbolični kontrast Crnom dimu povezanom sa crnom magijom.

Tamjan ima svoju primenu ne samo u aromaterapiji, kozmetici, masaži i religijskom obredima, već i u  lečenju. Naučnici upozoravaju  da drvetu bosvelije od kojeg se dobija ova aromatična smola preti nestanak. Bosveliju najviše ugrožavaju požari, ispaša i insekati čije se larve hrane tim drvetom. Oni predviđaju da će proizvodnja biti prepolovljena u narednih 15 godina ako broj stabala bosvelije koja raste na Rogu Afrike i na Arabijskom poluostrvu nastavi da opada ovim tempom. Kvalitetan tamjan je mekan kao plastelin, bez obzira koliko stoji, jer mu ulje daje elastičnost a takođe mora imati intezivan miris kada se zapali.


Pored običnog, žutog, u poslednje vreme koristi se parfimisan tamjan.
U njega se ugrađuju prirodna ili veštačka eterična ulja, pa njegova aroma podseća na miris ruže, zumbula ili drugih mirisa iz prirode.

Izvor:lekizprirode.com

BOSVELIJA SVETO TAMJANOVO DRVO: Pravoslavni hrišćani ga koriste za kađenje pri liturgiji.Međutim, ovo drevno drvo ima i mnoga LEKOVITA SVOJSTVA!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Proleće je uveliko počelo, a ukoliko još uvek razmišljate koje cvetne vrste bi mogle da vam krase balkon i terasu ove godine, imamo idealne predloge.

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

U Kragujevcu će se od 29. aprila do 1. maja održati sajam hortikulture, najmasovniji do sada.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Međunardoni sajam hortikulture počeo je juče, 7. aprila u Beogradu, a pokrovitelj ove manifestacije je već 14 godina Ministarstvo poljoprivrede.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета