Biljka zanimljivog izgleda i imena, koja će vas iznenaditi svojom lekovitošću

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Petrov krst ( Paris quadrifolia ) pripada porodici slakova. Iz duge podzemne stabljike izrasta kratak nadzemni deo s četiri ovalna lista.

Biljka je otrovna, njeni otrovni delovi su plod i rizom.Raste na vlažnim, senovitim i kamenitim šumskim terenima bogatim humusom.U sredini listova razvija se cvet zelene boje, iz kojeg nastaje tamnosmedJa bobica. U bobici ima više semenki. I miris i ukus biljke su odvratni. Bobica je bljutavog ukusa. Cveta od maja do juna. 

Upotreba Petrovog krsta u narodnoj medicini je vrlo raširena. Semenke imaju opojno dejstvo, pa se koriste kao afrodizijak. Mast od semenki i soka iz listova u spoljašnioj upotrebi koristi se za lečenje gnojnih rana, tumora, izraslina i kožnih infekcija. Sokom iz sveže biljke leče se: gnojne rane koje teško zaceljuju, grčevi i čirevi, moždani udari, jake glavobolje i neuralgije. Sokom iz ploda leče se upaljene oči. 

Tinktura se koristi kod trovanja živom i arsenom. U zapadnoj narodnoj medicini koristi se za lečenje: bolesti žlezda, nervnih bolova, rana, konjuktivitisa i drugih bolesti očiju, bronhitisa, kašlja, reumatizma i za narkotički efekat. U lečenju se uzimaju veoma male doze.

Izvor:dijetaizdravlje.com

Biljka zanimljivog izgleda i imena, koja će vas iznenaditi svojom lekovitošću

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета