Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Rakija travarica je aperitivno piće. Može biti bistro i maslinasto-zelene i smeđe boje, u zavisnosti od toga koje se trave i koji njihovi delovi koriste za njeno spravljanje

Rakija travarica se na našim prostorima i dalje ubraja u rakije koje se više koriste za lek, nego za samo uživanje u piću. Bogatu prirodnu riznicu biljnih vrsta čovek vekovima koristi kao dragoceni izvor bioaktivnih, lekovitih supstanci. Za proizvodnju rakije travarice koristi se najčešće rakija lozovača, jačine 35-50 vol% alkohola, mada mogu i druge.

Najčešće se koriste sledeće trave: Žalfija njene grančice, nana, majčina dušica, gorski pelin (listovi), kantarion, komorač, zrele bobice kleke.

Za aromatične biljke je važno da su ubrane u pravo vreme, da su pravilno osušene i čuvane tako da ne izgube aromatične sastojke. Kod proizvodnje rakija travarica je veoma bitno da osušene biljke nisu starije od nekoliko meseci. Promena ukusa biljaka koje stoje duže vreme naročito je uočljiva kod biljaka s veoma jakom aromom, kao što su matičnjak i pelin.

Travarica se može proizvesti na dva načina:

1. sve navedene trave možete u potrebnoj količini staviti u rakiju i ostaviti je da odleži, nakon čega se mora profiltrirati, najčešće kroz gazu.

2. navedene trave stavite u manju količinu rakije da odleže naj manje dvadesetak dana. Dobijeni macerat ulijte u ostatak rakije. Kad ulijete rakiju travaricu u boce, stavite u svaku bocu grančicu jedne trave, što će delovati vrlo dekorativno, a takva boca rakije može poslužiti i kao poklon. Ako imate mogućnosti u rakiju stavite sveže ubrane trave, bolje je nego suve.

Na sto kilograma vinskog kljuka ide oko tri kilograma različitog osušenog bilja, a od te količine može se dobiti oko 15 litara travarice jačine oko 19 gradi ili 48 posto alkohola.

RECEPT

Sastojci:

- 1 l lozovače, šljivovice ili jabukovače
- grančica pelina
- grančica žalfije
- grančica morača
- grančica ruzmarina
- nekoliko semenki anisa
- rogač po želji
- šumsko voće (borovnice ili kleka) po želji
Priprema: Svi sveži sastojci se properu i osuše, pa se stave u flašu ili veću staklenu teglu, u koje se zatim sipa lozovača (ili neka druga rakija po Vašem izboru). Tako “spakovanu” smesu staviti na sunce, da odstoji do 30 dana (ne duže, zbog eventualnog “ugrožavanja” boje i ukusa, ali i ako kojim slučajem stoje duže od toga, ne brinite, ne može se pokvariti). Posle mesec dana, Vaša rakija travarica je spremna. Ukoliko Vam je bilje koje ste u nju stavljali bilo osušeno, onda ćete sadržaj procediti kroz gazu, a ako su travke bile sveže, rakiju možete da konzumirate i bez prethodnog ceđenja. Karakteriše je prelep miris i nešto gorči ukus, koji će Vam sigurno fino otvoriti apetit, jer se pije kao aperitiv.

TRAVARICA ZA DUŠU I TELO

Komentari

cialis 5mg best price I m scared that something will happen to my baby

  • Od Ivymar
  • 2023-05-27 21:12:59

[url=https://levothyroxine.foundation/]synthroid 25 mcg daily[/url]

  • Od Ashmar
  • 2023-05-29 06:12:35

[url=https://celecoxibcelebrex.online/]celebrex 100 mg[/url]

[url=https://inderal.charity/]online propranolol prescription[/url]

[url=https://valtrex.science/]buy valtrex tablets[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Priroda leči sve, a korisne i zdrave namirnice su nam na dohvat ruke. Danas govorimo o kukuruzu i njegovoj višestrukoj koristi za naš organizam.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета