Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

Dugi biber (biber dugog zrna) ima specifičan, duguljast plod, koji je sačinjen od mnoštva sitnih zrnaca ( veličine zrna maka ) raspoređenih u rese. Veoma je redak začin i ne nalazi se lako.

Biber je u Evropu stizao karavanima, a još u antičko doba je bio cenjen kao samo zlato. Prvi "moderni" zapisi o ovom začinu datiraju iz 1498. godine, kada je Vasko de Gama uspeo da ga brodom dopremi iz Indije. Na našim prostorima je bio toliko cenjen da se u staroj Grčkoj koristio kao zvanična valuta, umesto zlata. Verovatno zato i dan dana postoji izraz „papreno skupo“.

Indijski dugi biber (Piper longum) tropska je skrivenosemenica iz roda Piper, odnosno iz porodice Piperaceae. Poreklom je iz jugoistočnih delova Indije (Malabarska obala) i jugoistočne Azije.

U odnosu na crbi biber, ova vrsta je znatno intenzivnije arome i ukusa. Ukus je dosta kompleksniji od ukusa crnog bibera. Dugački biber je ljući, sa nagoveštajem arome muskata, cimeta i kardamoma.

Danas je gotovo zanemaren u evropskoj kuhinji. Širu primenu nalazi u indijskoj, indonežanskoj, nepalskoj i malezijskoj kuhinji, kao i na severu Afrike.Zbog daška arome cimeta, kardamoma i muskata, sjajan je kao dodatak slatkim jelima, napicima i voćnim salatama. Idealno se slaže sa lubenicom, ananasom, mangom, papajom.

Izvor:http:avanitucak.rs

Indijski dugi biber (Piper longum)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako volite orijentalnu kuhinju, sigurno ste u njihovim jelima osetili ukus koji podseća na limun. Radi se o začinu

Iako se do sada smatralo da šafrana nema na Fruškoj gori, ova biljka, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, ipak je otkrivena na srpskoj planini, javljaju iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Kako ne biste organizam trovali raznim hemijskim sredstvima, pročitajte i slobodno primenite ovaj prirodni lek koji će vam sigurno pomoći.

Tonka se koristi kao začin za torte, kolače i kremasta jela, a koristi se i kao aroma koja se dodaje duvanu za lulu. U današnje se vreme upotrebljava i u industriji parfema.

Dobija se od plodova biljke Piper nigrum, od koje se takođe dobija i svima dobro poznat crni biber. Ova biljka pripada porodici Piperaceae.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета