Monarda - poznatija kao indijska kopriva

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Monarda (druga imena: metvica , konjska metvica, bergamot) je vrtna biljka za polusenljive položaje u bašti. Potiče iz Severne Amerike, gde raste na rubovima i u svetlim šumama. Stabljika, lišće i cvetne glave imaju vrlo prijatan miris. Osušeni listovi Indijanci su koristili kao čaj protiv prehlade.

Leti, za vreme suše, treba je zalivati. Preko zime je biljku dobro zaštititi pokrivajući je suvim lišćem, slamom ili slojem komposta.

Razmnožava se deljenjem korena u jesen ili proleće. Širi se lešinarima. Povremena podela stabla podstiče cvetanje.

Biljka koja naraste od 60-80cm. Vrlo otporna i medonosna biljka. Listovi su izduženo ovalni, na vrhu zašiljeni, naspravno rasporešeni na stabici četvrtastog oblika i tamno zelenim (ponekad sa crvenkasto obojenim žilama). U zavisnosti od vrste listovi mogu biti glatki ili obrasli nežnim dlačicama, sa sitno nazubljenim ivicama, dugi od 7-14cm i široki 3-8cm.

 Cvetovi su cevasti, dvousnati, raspoređeni u obliku ćubica, 3-4cm dugi, hermafroditni sa dva prašnika a skupljeni su u cvasti neobičnog izgleda, složeni su po spratovima u glavičaste cvasti u kojima može biti i do 50 cvetova. 

Ako se biljka nalazi u delimičnom hladu ima tendenciju bržeg širenja, ali manje cveta.

Štetočine i bolesti
Prilično je otporna i nezahtevna biljka, u slučaju suše i oslabljenog imuniteta biljke može se dogoditi da je krajem leta napadne pepelnica ili rđa, a kao mladu biljku koja je tek krenula u proleće je napadaju puževi.

Cvetanje

Cveta sredinom i krajem leta (od kraja juna pa sve do kraja avgusta). Cvetovi mogu biti ljubičaste, crvene do ružičaste boje. 

Izvor:cvijet.info

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Пореклом је са Далеког истока, где и природно расте. Може да се нађе и на обалама истока Северне Америке. Данас је широко распрострањена јер се користи у флористици и пејзажном обликовању као украсна биљка. Највећи комерцијални значај има кинеска (Њистериа синенсис) и јапанска глицинија (Њистериа флорибунда).

Пуцавац, пукнеж, пушина, трава од урока називи су лековите биљке која се често може наћи на травњацима и ливадама. Реч је о медоносној биљци која има бројна лековита својства.

Gynostemma pentaphyllum je tradicionalna orijentalna višegodišnja lekovita biljka koja se koristi kao čaj od davnina. Poznata je po imenima jiaogulan, biljka dugovečnosti, trava besmrtnosti, čudotvorna trava, vilinska trava, trava jevanđelja, slatka loza čaja, tajlandski čaj, južni ginseng, ginseng siromašnog čoveka.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета