Monarda - poznatija kao indijska kopriva

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Monarda (druga imena: metvica , konjska metvica, bergamot) je vrtna biljka za polusenljive položaje u bašti. Potiče iz Severne Amerike, gde raste na rubovima i u svetlim šumama. Stabljika, lišće i cvetne glave imaju vrlo prijatan miris. Osušeni listovi Indijanci su koristili kao čaj protiv prehlade.

Leti, za vreme suše, treba je zalivati. Preko zime je biljku dobro zaštititi pokrivajući je suvim lišćem, slamom ili slojem komposta.

Razmnožava se deljenjem korena u jesen ili proleće. Širi se lešinarima. Povremena podela stabla podstiče cvetanje.

Biljka koja naraste od 60-80cm. Vrlo otporna i medonosna biljka. Listovi su izduženo ovalni, na vrhu zašiljeni, naspravno rasporešeni na stabici četvrtastog oblika i tamno zelenim (ponekad sa crvenkasto obojenim žilama). U zavisnosti od vrste listovi mogu biti glatki ili obrasli nežnim dlačicama, sa sitno nazubljenim ivicama, dugi od 7-14cm i široki 3-8cm.

 Cvetovi su cevasti, dvousnati, raspoređeni u obliku ćubica, 3-4cm dugi, hermafroditni sa dva prašnika a skupljeni su u cvasti neobičnog izgleda, složeni su po spratovima u glavičaste cvasti u kojima može biti i do 50 cvetova. 

Ako se biljka nalazi u delimičnom hladu ima tendenciju bržeg širenja, ali manje cveta.

Štetočine i bolesti
Prilično je otporna i nezahtevna biljka, u slučaju suše i oslabljenog imuniteta biljke može se dogoditi da je krajem leta napadne pepelnica ili rđa, a kao mladu biljku koja je tek krenula u proleće je napadaju puževi.

Cvetanje

Cveta sredinom i krajem leta (od kraja juna pa sve do kraja avgusta). Cvetovi mogu biti ljubičaste, crvene do ružičaste boje. 

Izvor:cvijet.info

Monarda - poznatija kao indijska kopriva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Zasadi jabuka se na području Srbije nalaze u fazi od pojave prvih listova do pojave crvenih cvetnih pupoljaka, a za koji dan se očekuje i početak cvetanja. Sada je važno sačuvati mladu lisnu masu, cvetne pupoljke i cvetove od primarnih infekcija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

U Botaničkoj bašti Jevremovac, prvi put za 130 godina koliko se uzgaja, procvetala je agava, a ovako nešto se desilo u samo još par mesta na svetu. Zaposleni su oduševljeni i napominju da je biljna vrsta privuklaveliku pažnju javnosti.

Cvetanje Tise ove godine se očekuje tokom vikenda 18, 19 i 20. juna, a zaljubljenici prirode moći će da isprate ovu atrakciju na obali reke u Novom Bečeju, saopštili su organizatori manifestacije "Kad Tisa cveta".

Dunja je u ovom periodu vrlo osetljiva kada je u pitanju pojava ervinije pa je neophodno izvršiti adekvatnu zaštitu. S obzirom na to da je prethodni period bio prilično kišovit i sa čestim promenama vremena, bolest će se sigurno pojaviti. U nastavku saznajte kako na vreme da zaštitite svoje dunje da do ovakvih problema ne bi došlo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета