Fenomen cvetanja Tise se očekuje sad za vikend

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Cvetanje Tise ove godine se očekuje tokom vikenda 18, 19 i 20. juna, a zaljubljenici prirode moći će da isprate ovu atrakciju na obali reke u Novom Bečeju, saopštili su organizatori manifestacije "Kad Tisa cveta".

- Prostrani Tiski kej i čarde na obali, uz poštovanje svih propisanih mera, ugostiće tih dana sve one koji bi voleli uživo da vide tiski cvet i provere legendu da u danima kad Tisa cveta ispunjava ljubavne želje, najavili su organizatori.

Legenda je inspirisana činjenicom da insekt tiski cvet živi u mulju kao larva tri godine i u toku samo jednog dana izlazi na slobodu da u ljubavnom plesu produži svoju vrstu.

- Pored toga što je prirodni fenomen on je i indikator čistoće reke, jer kada je zagadjenje veliko i jednom uništi tiski cvet, on se više nikada ne pojavljuje na tom mestu. Priča o tiskom cvetu je intrigantna i zbog njegove starosti kao vrste, naveli su organozatori.

Tiski cvet je prastara grupa insekata koja je živela na Zemlji pre dinosaurusa, još u doba karbona, u razdoblju od pre 290 do 350 miliona godina. Zbog velike filogenetske starosti ovog reda, nazivaju ih živim fosilima.

- Legenda o ispunjavanju ljubavnih želja, romantika i adrenalin koji prate ovu manifestaciju učinili su da ona postane najomiljenija destinacija parova koji proslavljaju svoje ljubavne jubileje i svih onih željnih ljubavi, romantike i ispunjenja želja.

Najavili su da će narednog vikenda svi posetioci, pored iščekivanja cvetanja, moći da krstare čamcima i voze se kočijama po izuzetno lepo uredjenom Tiskom, ali i da prisustvuju interesantnim koncertima.

Agroinfo.rs/nationalgeographic.rs

Fenomen cvetanja Tise se očekuje sad za vikend

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ukoliko tražite nove načine kako da ukrase dom, donosimo vam jedan predivan prolećni cvet koji će sigurno privući vašu pažnju.

Ubraja se među najlepše ptice Evrope, ali za pčelare je pčelarica (Merops apiaster) koja proždire pčele koje se vraćaju sa paše u košnicu kad im je voljka napunjena nektarom. Jedna ptica može da pojede 150–250 pčela, a kad uzgaja mlade i nekoliko puta više.

Prema najnovijim naučnim istraživanjima broj insekata se smanjuje zabrinjavajućom brzinom, a potpuni nestanak samo 3 vrste koje su svima poznate imao bi neverovatan uticaj na naš život.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Ozbiljan problem kada želite da provetrite i pustite čist vazduh, u svoj dom jeste problem sa muvama, komarcima i raznim drugim bubama koje jedva čekaju da uđu u vaš dom

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета