Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Timijan je sličan majčinoj dušici, ali je viši i stabljika mu ne puzi po zemlji, nego raste uspravno do 30 cm

Timijanu su  listovi uži, cvasti nisu tako zbijene i biljka ne raste kod nas divlje, nego se gaji. . Mlade grančice su četvorouglaste, kratke i gusto obrasle beličastim dlačicama, a starije su oble, gole i drvenaste. Lišće je sitno, sedeće ili na kratkoj dršci, u celini duguljasto, skoro iglasto , po obodu, celo, nadole jako povijeno, kruto, od gore skoro golo, a na naličju obraslo finim, mekim, sivim dlačicama i posuto mrkim kvržicama. Cvast ima oko 5 ružičastih, 3—6 mm dugačkih cvetića na kratkim drškama. Čašica je cevasta, kratko maljava, zelena ili malo ružičasto-ljubičasta i dvousnata: donja ima dva igličasta, a gornja tri tupa zuba. Krunica je ružičasta; donja je usna opuštena i trozuba.

Timijan sadrži etarskog ulja, malo smole, tanina, gorkih materija i saponozida. Količina ulja zavisi od mnogih okolnosti, a najviše od vremena kad se bere. Najviše ulja ima timijan uzabran oko 2 sata po podne.

Timijan je lek i začin. Ulazi u sastav raznih preparata protiv običnog, a naročito protiv velikog kašlja.

Narodno ime:
bosiljak, majčina dušica, manja mažurana, manji sanseg, timas, timljan.

Timijan lek i začin

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jazavci, neke vrste ptica i mnoge druge životinje zasigurno će u okršaju sa zmijom pobijediti. Ali, ipak ih je malo koji su efikasniji u odbijanju zmija od biljaka.

Gajenje začinsko bilja verovatno je logičan izbor za sve, posebno kada uređujete baštu kako biste udovoljili vašim kulinarskim potrebama. Ovo su najkorisnije začinske biljke koje možete imati.

Većina biljaka koje odbijaju insekte čine to svojim mirisima. Oni drže dosadne komarce daleko od vas, a unose divne mirise u vaše dvorište ili baštu. Evo i o kojim biljkama je reč.

Bosiljak je začinska biljka, koja se koristi u mnogim jelima. Poznato je oko 150 vrsta biljke. Lako se gaji u saksiji. Ova metoda je idealna za sve koji imaju ograničen prostor. Potrebno je malo održavanja.

Paraziti su organizmi koji se hrane na račun drugog organizma (domaćina) i koji privremeno ili stalno nastanjuju organizam domaćina. Njihovo prisustvo može stvoriti posledice koje variraju od malih promena u ponašanju, pored očitih promena u tkivima, do ozbiljnijih posledica, pa čak i fatalnih ishoda za domaćina u nekim slučajevima.

Još u drevnim vremenima se aroma Ylang-Ylang smatrala aromom osećajnosti i ljubavi. Ulje Ylang-Ylang-a se proizvodi na Madagaskaru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета