Samo 5 začinskih biljaka dovoljno je da začinite svako jelo i sve se lako gaje

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Gajenje začinsko bilja verovatno je logičan izbor za sve, posebno kada uređujete baštu kako biste udovoljili vašim kulinarskim potrebama. Ovo su najkorisnije začinske biljke koje možete imati.

Pre nego što posadite začinsko bilje u bašti, na terasi ili krenete sa uzgojem u saksijama u kući treba postaviti sebi samo 2 pitanja:

1. Koje biljne začine je najlakše gajiti?
2. Koje biljke ću često koristiti kao začine prilikom kuvanja i pripremanja jela?

Rešenje zagonetke je u odabiru uobičajenih kulinarskih biljaka, barem u početku. To su biljke koje se najčešće koriste kao začini u raznim jelima, umacima, čorbama… Na taj način ćete znati da ste sigurno napravili dobar izbor.

Neki od najpopularnijih kulinarskih začina toliko su laki za uzgoj, da gotovo ne morate o njima ni da razmišljate. Sa druge strane, bez njih se ne mogu zamisliti mnoga jela.

Upravo iz tih razloga, uzgoj ovih biljaka je mudra ideja.

Postoji pet biljaka koje gotovo ritualno koristimo u jelima, iznova i iznova. Oni su prirodni pojačivači ukusa i nisu slučajno u našim kuhinjama. Svaka od njih obuhvata različite kategorije onoga što kulinarski začini mogu da postignu, a najbitnije je da su svi – lekoviti.

To su: bosiljak, mirođija, ruzmarin, majčina dušica i žalfija.

Verovatno se pitate zašto ovih pet biljaka, a ne neke druge?

Ove biljke su se toliko upotrebljavale kroz istoriju, da su se proširile na čitav svet. Njihove moći su poznate različitim kulturama, a svaka od njih je otkrivala nešto novo.
Njihov uzgoj je dobro proučen i postoje detaljna uputstva, te je greška u nezi svedena na minimum.

One nisu činile osnovni dodatak samo za grčku, bliskoistočnu, severnoafričku i italijansku kuhinju, već su  imale i mnoge druge namene, poput očuvanja hrane, te upotrebu u tradicionalno narodnoj medici. Njihova lekovitost je poznata od davnina i možete od njih imati mnogo više koristi, nego samo da začinite jelo.

Agroinfo.rs

Samo 5 začinskih biljaka dovoljno je da začinite svako jelo i sve se lako gaje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ruzmarin je aromatična, ali i vrlo lekovita biljka. Pravljenjem čaja od ove biljne vrste, pomažemo našem organizmu da ojača što je vrlo važno u ovo vreme prehlada i virusa.

Alkohol ne samo da može razveseliti, već i umiriti. Nakon konzumiranja alkohola, osoba manje oštro oseća bes, anksioznost, anksioznost. U suštini, to je alkoholna zamka koja stvara iluziju sreće i harmonije.

Na ovakav način možete peći bolo koje povrće, jednostavno se priprema i jako je ukusno!

Poznati travar Sadik Sadiković preporučuje kod kratkovidnosti recept za jačanje očiju od Ruzmarinovog špirita kojim se svaki dan natrljaju čelo, slepočnice, lice i vratne žile.

Prelazni periodi su uvek kritični za naš imunitet. U ovom periodu se telo susreće sa brojnim virusima i prehladom, a da biste ova stanja preduhitrili, dajemo vam recept za odličan sirup na biljnoj bazi.

Posadili ste origano, on je počeo da cveta i ne znate šta biste sa cvetovima. Kako ne biste došli u ovu situaciju obavezno pročitajte članak i pripremite se za uzgoj predivne začinske i lekovite biljke, kao što je origano.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета