Bešenovačko jezero svojom tirkiznom bojom pružiće vam pravo uživanje (VIDEO)

Foto:Youtube/Printscreen

Foto:Youtube/Printscreen

Fruška Gora krije čak 16 jezera. Mahom su veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, a neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna za ribolov.

Bešenovačko jezero je najlepše jezero koje ima Fruška Gora.  Od Beograda je udaljeno oko 80 km i oko sat vremena vožnje ukoliko putujete autoputem i preko Rume. Od Novog Sada je jezero Bešenovo udaljeno 30-ak kilometara. Nalazi se u blizini mesta Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica, skrećete kod znaka za Beli kamen. Kako je ovaj posed u vlasništvu rudnika, postavljena je tabla da je ulaz nezaposlenim licima zabranjen. Ipak, u realnosti, posetioci slobodno ulaze, na sopstvenu odgovornost. Samo okruženje jezera na prvi pogled izgleda kao gradilište, ali jednom kad ugledate Bešenovačko jezero biće vam jasno zašto sve više posetilaca dolazi ovde.

Na ovom mestu se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu. Prilikom eksplotacije probijena je vodonosna žila tako da se kop počeo puniti vodom. Ekspolatacija rude je odavno prekinuta, a nivo vode stalno raste. Smatra se da je jezero duboko preko 50 m. Baš zbog sastava stena, jezero su nazvali Beli kamen. Kombinacija belog kamena i strme šumovite litice, doprinose lepoti ovog jezera. Njegova tirkizna boja mnoge podseti na more.

Voda je kristalno čista i pogodna za kupanje. Ne postoji uređena plaža, ali postoji više mesta sa kojih je prilaz vodi pristupačan. Takođe, Bešenovačko jezero je raj za ljubitelje skokova u vodu. Pored jezera postoji improvozovani kafić, a na prilazu ka jezeru ima mesta za parking. 

Jezero je nekada bilo poribljeno. Danas je najveći deo ribe izlovljen, te jezero nije atraktivno za ribolov kao nekada. U plićacima i dalje možete videti jata ribica.

Ledinačko jezero na Fruškoj Gori slično je Bešenovačkom jezeru, kako po tirkiznoj boji tako i po načinu kako je jezero nastalo – na mestu bivšeg rudnika.  Nažalost, posed na kome se Ledinačko jezero nalazi je u privatnom vlasništvu, pa nije lako doći do njega.

Agroinfo.rs/kompaskazesrbija.rs

Bešenovačko jezero svojom tirkiznom bojom pružiće vam pravo uživanje (VIDEO)

Komentari

By contrast with a previous report 8, we did not detect CD133 expression in the hair follicle bulge at each time point cheap cialis no prescription

  • Od Ashmar
  • 2023-04-02 05:30:59

[url=https://buycytotec.life/]cytotec pills for abortion[/url]

[url=http://vermoxb.online/]where to buy vermox in usa[/url]

[url=http://erectafiltabs.com/]erectafil[/url]

[url=https://zofran.lol/]zofran canada[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako se do sada smatralo da šafrana nema na Fruškoj gori, ova biljka, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, ipak je otkrivena na srpskoj planini, javljaju iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Zbog nedostavljanja potrebnih informacija o seči i planu smanjenja, nominacija bukovih šuma Fruške gore za Uneskovu listu svetske baštine nije odobrena. Ovo je još jedan dokaz o prekomernoj seči drveća, kažu iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Susreti gljivara na Fruškoj gori, tradicionalna manifestacija, održaće se po 18. put, a druženje je zakazano za 24. oktobar 2021. godine s početkom u 11 časova.

Državni revizori nedavno su ustanovili da je u toku 2019. i 2020. godine na području Nacionalnog parka Fruška gora posečeno oko 4400m2 drvnih sortimenata više od planirane i dozvoljene količine prema planskim dokumentima.

Fruška gora se može pohvaliti prelepim predelima prirode, kao i brojnim jezerima koja su naročito posećena tokom toplih letnjih dana kada mnogi kupači na njima nalaze spas od vrućina. Jedan takav biser je Ledinačko jezero koje trenutno, nažalost, nije dostupno posetiocima. U nastavku teksta saznajte i zašto.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета