Na Fruškoj gori neplanski posečeno drveće sa površine od 4.400m2

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Državni revizori nedavno su ustanovili da je u toku 2019. i 2020. godine na području Nacionalnog parka Fruška gora posečeno oko 4400m2 drvnih sortimenata više od planirane i dozvoljene količine prema planskim dokumentima.

Nedavni izveštaj Državne revizorske institucije o reviziji poslovanja JP „NP Fruška gora“, pokazao je da postoje ozbiljni problemi i nedostaci u upravljanju najstarijim nacionalnim parkom Srbije, na šta organizacije civilnog društva i stručnjaci koji se bave zaštitom prirode ukazuju duže vreme kroz različite apele upućene nadležnim organima.

Izveštaj je ukazao na brojne nepravilnosti u poslovanju ovog preduzeća koje se uglavnom odnose na proces javnih nabavki, ali isto tako i one koje se odnose na upravljanje i korišćenje prirodnih resursa.

Utvrđeno je da javno preduzeće nema ustanovljene procedure naplate naknada za korišćenje zaštićenog područje, a koje bi trebalo da budu jedna od ključnih stavki u održivom finansiranju zaštićenih područja.

– Nacionalni parkovi su značajan deo naše prirodne i kulturne baštine i ne smemo dozvoliti da se njihove vrednosti uništavaju zarad individualnih interesa i neodgovornog upravljanja. Zbog toga pozivamo odgovorne institucije, a pre svih ’Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora’, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da objasne kako je došlo do ovakvih propusta u upravljanju parkom i gazdovanju šumskih resursima i ono što je još važnije, šta će učiniti da se zaustavi dosadašnja loša praksa upravljanja  i da se zaštite prirodne vrednosti od najvišeg javnog interesa - ističe Goran Sekulić iz WWF-a.

Državni revizori ustanovili su da je u 27 ugovora, sklopljenih između Javnog preduzeća NP Fruška gora i podizvođača, ustanovljeno odstupanje između planiranog i ugovorenog obima seče veće od 10%.

Tačnije, u toku 2019. i 2020. godine na području NP Fruška gora posečeno je oko 4400m2 drvnih sortimenata više od planirane i dozvoljene količine prema planskim dokumentima.

– Sadašnji model upravljanja zaštićenim područjima neophodno je što pre reformisati, između ostalog uspostavljanjem jasnih procedura poslovanja i internih kontrolnih funkcija javnog preduzeća kao upravljača. Izveštaj državnog revizora je eksplicitan putokaz nadležnim ministarstvima i donosiocima odluka da iniciraju neophodne organizacione i personalne promene po kriterijumima kompetencija, kako bi se zaustavilo dalje degradiranje prirodnih vrednosti našeg najstarijeg nacionalnog parka. Osim reagovanja nadležnih ministarstava, očekujemo reagovanje i Pokrajinske vlade, jer bez obzira na to što je od 2013. godine osnivačko pravo preneto sa Pokrajine na Republiku, nadzor nad sprovođenjem relevantnih zakona je u nadležnosti pokrajinskih inspekcija čiji profesionalan i nezavisan rad je jako bitan - navodi Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Nacionalni parkovi bi trebalo da budu zaštićena područja najviše kategorije i da, kako im i sam naziv kaže, predstavljaju najviše prirodne vrednosti naše zemlje. Upravljanje takvim područjima bi moralo da bude u potpunosti u skladu sa zakonskim okvirom, odgovorno i profesionalno jer se radi o javnim dobrima od posebnog značaja za sve građane Srbije.

Uz to, Fruška gora je i naš najstariji nacionalni park osnovan 1960. godine pa bi se očekivalo da se njime upravlja po najvišim standardima, čime će se obezbediti pravičan i jednak pristup benefitima zaštićenih područja svim građanima, uz poštovanje njihove glavne uloge – očuvanje biodiverziteta.

Dole potpisane organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom prirode pozivaju nadležne organe da preduzmu korake u njihovoj nadležnosti i javnosti obrazlože kako je došlo do neregularnih radnji prikazanim u nedavnom izveštaju Državne revizorske institucije o reviziji poslovanja JP „NP Fruška gora“.

Potpisnici saopštenja:

WWF Adria-Srbija (Svetska organizacija za zaštitu prirode)

Pokret Odbranimo šume Fruške gore

Mladi istraživači Srbije

Beogradska otvorena škola

Centar za istraživanje biodiverziteta

Fruškać

Agroinfo.rs/agrosmart.net

 

Na Fruškoj gori neplanski posečeno drveće sa površine od 4.400m2

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako se do sada smatralo da šafrana nema na Fruškoj gori, ova biljka, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, ipak je otkrivena na srpskoj planini, javljaju iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Zbog nedostavljanja potrebnih informacija o seči i planu smanjenja, nominacija bukovih šuma Fruške gore za Uneskovu listu svetske baštine nije odobrena. Ovo je još jedan dokaz o prekomernoj seči drveća, kažu iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Fruška Gora krije čak 16 jezera. Mahom su veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, a neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna za ribolov.

Susreti gljivara na Fruškoj gori, tradicionalna manifestacija, održaće se po 18. put, a druženje je zakazano za 24. oktobar 2021. godine s početkom u 11 časova.

Fruška gora se može pohvaliti prelepim predelima prirode, kao i brojnim jezerima koja su naročito posećena tokom toplih letnjih dana kada mnogi kupači na njima nalaze spas od vrućina. Jedan takav biser je Ledinačko jezero koje trenutno, nažalost, nije dostupno posetiocima. U nastavku teksta saznajte i zašto.

Sberbanka Srbija je potpisala ugovor o saradnji sa javnim preduzećima Srbijašume i Nacionalni park Fruška gora, zahvaljujući kojima će na području planina Suvobor, Rudnik i Fruška gora i na teritoriji grada Beograda biti posađeno više od 20.000 sadnica drveća.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета