Selo Srpska Sorbona sa 39 doktora nauka i 37 reprezentativaca

Foto: Wikipedia.org

Foto: Wikipedia.org

Po broju doktora nauka i državnih reprezentativaca selo Gajdobra u Opštini Bačka Palanka jedinstveni je fenomen na prostorima bivše Jugoslavije.

Selo sa oko 2.600 stanovnika nema srednju školu, a ipak ih zovu Srpska Sorbona. Iz njega potiče 39 doktora nauka, od čega su 19 univerzitetski profesori. Selo je dalo tri akademika i svetski priznatog aforističara. Dres sa državnim grbom nosilo je čak 37 žitelja Gajdobre. 

U Gajdobri postoji nešto što je onaj starogrčki agon. Stalna potreba za nadmetanjem, za postizanje više ciljeva, za takmičenjem, za uzdizanjem, za uzrastanjem u svojim oblastima“, navodi prof. dr Jovo Radoš, bivši predsednik Karate saveza Jugoslavije. Tačno znaju ime svakog doktora nauka ili sportiste, pa čak i onih čiji su roditelji odavde.

„Ogroman je broj, preko osamnaest repreznentativaca u rukometu. Što se tiče košarke, tu su najpoznatiji igrači Mirko Milićević, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić“, ističe Stojan Dangubić.

Decenijama postižu poene za Srbiju, a tek ove godine dobiće prvu sportsku halu.

„Da se posvetimo tome da otvorimo neku školu rukometa, da dovedemo sadašnje i bivše reprezentativce da malo rade sa decom“, kaže Rajko Prodanović, bivši reprezentativac Srbije u rukometu.

U Gajdobri ima nekoliko fabrika koje zapošljavaju oko 1.200 ljudi. Najveća proizvodi 70 miliona čarapa godišnje i sve izvozi. Stopa nezaposlenosti je na minimumu.

„Ne radi samo onaj ko neće. I uvozimo radnu snagu, tako da ogroman broj radnika dolazi iz okolnih mesta“, napominje Stojan Dangubić.

U Gajdobri se još pripoveda o starom zavičaju a obraz svakog doma pažljivo se čuva. „Potomstvo pamti svoje pretke, jer gde nema te veze potomstva i predaka, onda sve propada“, ističe Jovo Radoš.

Nema značajnije stvari za stanovnike Gajdobre, nego da se pohvale da u tom selu „majka i dalje rađa sokolove“.

Izvor:rts.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Centar za prikupljanje, preradu i plasman meda u Rači svečano je otvorila premijerka Srbije Ana Brnabić čime su nakon više od dve godine pčelari Srbije dobili svoju takozvanu kuću meda. U centar će pristizati med iz cele Srbije a pčelarima se na ovaj način omogućava siguran plasman proizvoda bez posrednika a 90 odsto meda koji se prikupi ići će na inostrano tržište

Живот на селу није лак. Тако бар тврде они који тамо живе или су село напустили. Ипак, постоји низ јединствених ствари које становници града никада нису искусили.

U 13. Veku kralj Milutin je u zabačeno mesto Štava nadomak Kuršumlije doveo Saksone čiji preci i dalje žive.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета