Пет правила за успешно одржавање травњака током јесени

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Посла у врту има током целе године, али су јесењи радови веома битни за кондицију и изглед нашег врта током наредне вегетационе сезоне. Декоративно растиње треба орезати и опрскати, а трајнице подрезати и размножити. Током октобра једногодишње цвеће се смењује садњом двогодишњег. Међутим, травњак је тај који носи већи део лепоте скоро сваког врта, и њему треба посветити посебну пажњу баш у јесењим

1. Заливање

Грешка настаје када наступи сувљи јесењи период, када постоји могућност виших температура, и када долази до сушења земљишта, а самим тим и слабљења кондиције травњака. Травњак се мора заливати и током јесени, наравно мањом количином воде, али бар једном недељно са око 200л на 100м2, односно око пола сата по једном ару, када се залива баштенским цревом.

2. Кошење

Касно јесење кошење травњака ради добијања уредне и ниско покошене травнате површине само је визуелни ефекат, али се тиме наноси велика штета биљци траве, јер је на тај начин неспремну уводимо у зиму.

Тако огољен травњак подложан је голомразици и сабијању земљишта услед велике количине падавина, а и савршен је терен за насејавање и бујање зимских корова. Правилно је траву последњи пут косити око првог октобра или нешто касније, и дозволити трави да нарасте и створи сопствени изолациони слој лисне масе као заштиту.

3. Ђубрење

Прихрањивање травњака није једнолично током целе године, нити је количина утрошеног минералног ђубрива иста током сезоне. Желећи да постигнемо бујнији травњак и модрозелену боју, користимо азотна ђубрива Кан, Уреу и сл. више пута током године, а понекад и сувише касно на јесен.

Кан и остала азотна ђубрива треба последњи пут користити почетком септембра. Средином октобра треба додати минерална НПК ђубрива 8-16-24, са мало азота, а више калијума.

Ова ђубрива дају инстант снагу и бујање, и побуђују раст траве. То је повољно током пролећа и лета, али током касне јесени, ако се Кан додаје у октобру, испровоцирана трава доста калира на волумену, измрзава или оголи делове травњака. Правилно је Кан и остала азотна ђубрива последњи пут користити почетком септембра. Средином октобра треба додати минерална НПК ђубрива 8-16-24, са мало азота, а више калијума и на тај начин подстаћи развој корена и бусена траве. На тај начин травњак добро презими и у пролеће стартује добро.

4. Сетва траве

Најповољнији период за прављење новог травњака је свакако јесења сетва. Прва половина јесени температурно је најповољнија за клијање семена траве, а влага у том периоду је оптимална. Наравно, потребно је додатно заливање новозасејаних травњака. Дужина дана је погодна за спорији раст и за јесење постепено бокорење траве. Земљиште је још увек довољно топло за развој дубљег кореновог система, што гарантује квалитетну и виталну траву годинама. Мање је инвазивних коровских биљака, а и семенским коровима не погодују хладне јесење ноћи.


5. Досејавање траве

Проређена места или огољени травњак може се допунити током целе године, али најбољи резултат постижемо на јесен. Треба покосити проређено место на травњаку, пограбуљати траву и одстранити суву траву или маховину, ако је има. Затим треба посути семе траве, равномерно и прекрити слојем песка или компоста, не више од 1 цм и добро заливати наредне две недеље. Не треба косити до пролећа.

Izvor: agromedia.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ливаде и пашњаци су важни извори сточне хране за производњу зелене масе за испашу и справљање сена, а све више и за производњу квалитетне силаже и сенаже, нарочито у брдском и планинском подручју.

Италијански љуљ је пореклом из Јужне Европе. Гаји се на већим површинама у Европи, Азији, Јужној Америци, Аустралији и осталим деловима света. Одликује се високим приносом, квалитетном и укусном крмом.

Површине под ливадама и пашњацима су велике и њихов највећи део је у брдско –планинском подручју. Оне су значајан извор сточне хране и без њих у овим крајевима не би било могуће гајење стоке.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета