Заснивање ливада и пашњака – користи и агротехника

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Заснивањем сејаних ливада и пашњака може се за кратко време производња кабасте сточне хране поправити у квантитету и квалитету.

Ливаде и пашњаци су врло значајни, јер када бисмо се правилно односили према њима, одличан су извор кабасте хране у испаши и справљању сена.
Код нас се са природних ливада и пашњака добијају мали приноси, слабог и лошег квалитета. Приметно је да су из године у годину све веће површине под природним ливадама и пашњацима, може се рећи, слабо неговане чак и запуштене.

Предности заснивања ливада и пашњака
Заснивањем сејаних ливада и пашњака, сејањем културних, продуктивних, квалитетних и декларисаних семена трава и легуминоза и њихових мешавина може се за кратко време производња кабасте сточне хране поправити у квантитету и квалитету.

То значи да наши сточари имају квалитетну, и због повећаних приноса по јединици површине, кабасту сточну храну по мањој цени коштања за исхрану говеда и оваца. Ово се нарочито односи на брдско-планинска подручја, где су неповољнији природни услови као и мање плодно земљиште.
Сејањем ливада и пашњака пољопривредни произвођачи добијају већи и стабилнији принос, квалитетнију сточну храну са већим процентом протеина и минералних материја, раније се почиње у току године коришћење истих, травна маса је укуснија и сочнија, погоднија за испашу и справљање сена, силаже и сенаже.
Коришћењем сејаних ливада и пашњака који се правилно користе и негују сточари добијају већу количину млека и већи прираст у месу по јединици површине.

Такође висок квалитет кабасте хране ствара могућности за развој интензивног говедарства и овчарства уз мању употребу концентрованих хранива која имају високу цену.
Шта обавезно урадити пре и при заснивању ливада и пашњака
Да би се све то остварило и прешло из приче и писања у стваран живот треба увек пазити на следеће чињенице и поступке које треба урадити пре и при заснивању као и током коришћења сејаних ливада и пашњака, а то су:

– урађена агрохемијска анализа земљишта и поступање по препоруци,

– правилан избор искључиво по савету стручњака погодних врста и сората трава, легуминоза и њихових смеша,

– правилно и правовремено ђубрење по препоруци стручног лица у току периода коришћења,

– заштита од корова и

– на крају, али врло важно и може се рећи једно од одлучујућих тренутака за садржај протеина у зеленој маси тренутак коришћења односно тренутак кошења или коришћења у испаши.
Агротехника
Пошто се сејане ливаде и травњаци користе до 6 година основну обраду и припрему земљишта за сетву обавити квалитетно.

Основна обрада се обавља на дубину од 20-25 цм најбоље у јесен. Количине, време и начин примене ђубрива (како минерално комплексних такоиИ стајњака) применити по препоруци добијеној из агрохемијске анализе земљишта.

Семе трава и смеша је ситно па предсетвену припрему земљишта као и саму сетву треба урадити пажљиво.

Обавезна мера је ваљање.

Време сетве је у јесен крај августа почетак септембра, док је у пролеће то рано чим временски услови то дозволе. Обично је то почетком марта, а у вишим планинским крајевима и до почетка маја.

Каснија сетва често води у неуспех.
Сетву радити са декларисаним, чистим семеном и са житним сејалицама, а на мањим површинама честа је појава и ручна сетва.

Дубина сетве на лакшим земљиштима је од 1.5-2.5 цм, а на тежим до 1.5 цм.
Сетвена норма
Увек треба користити оптималну и препоручену количину семена за сетвену норму и пошто се најчешће сеју траве у смеши са легуминозама оптимална сетвена норма за травно-детелинарске смеше је од 30-35 кг/ха, а чисто травне смеше 35-40 кг/ха.

Уколико је земљиште лоше припремљено за сетву количина семена се повећава за 15-20 %.

poljosfera.rs

Заснивање ливада и пашњака – користи и агротехника

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Podsejavanje travnjaka je agrotehnička mera kojom se uglavnom popravljaju prirodni travnjaci radi povećanja prinosa i poboljšanja kvaliteta travne mase.

Da biste uživali u čarima dvorišta, trebate da voditi računa o njemu, odnosno urediti ga i redovno održavati.

Jednostavan je razlog zbog kojeg košenje mora biti redovno: trava je biljka, ona živi i kao takva radi tri stvari: raste, umnožava se i na kraju ugine. Cilj je postići gust travnjak, a to znači što veći broj vlati trave na jedinici površine.

Domaće životinje instiktivno ne jedu škodljive ili otrovne biljke

Nekontrolisana upotreba hemikalija može u velikoj meri da osiromaši biljnu raznovrsnost prirodnih ekosistema

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета