Tajna dobro šišane trave i kako da izaberete dobru kosilicu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Jednostavan je razlog zbog kojeg košenje mora biti redovno: trava je biljka, ona živi i kao takva radi tri stvari: raste, umnožava se i na kraju ugine. Cilj je postići gust travnjak, a to znači što veći broj vlati trave na jedinici površine.

U osnovi kosilice možemo podeliti u sledeće grupe:

- do 500m2 – kosilice sa elektromotorom, ponuda na našem tržištu je šarenolika: 800-1500W sa širinom košenja 32-40cm;
- do 1000m2 – kosilice sa benzinskim motorom bez svog pogona: 3,5-4,5 ks sa širinom košenja 46-53 cm;
- do 2000m2 - kosilice sa benzinskim motorom sa pogonom: 4-6 ks sa širinom košenja 48-55 cm;
- preko 2000m2 – profesionalne kosilice sa benzinskim motorom sa pogonom: 6-13 ks sa širinom košenja 53-84 cm i traktori za košenje parkova.
Pri izboru modela kosilice koja najviše odgovara potrebama vašeg travnjaka oslonite se na savet prodavca u nekoj od specijalizovanih prodavnica. 

Trimeri su alati koji kose plastičnom niti koja pokretana motorom rotira velikom brzinom tako seče travu tamo gde ste je usmerili. Ovim uredjajima ne smeta ni visoka trava ni padine ili neravni tereni, a ni prepreke kao što su ograde, stabla, ivičnjaci. Pošto seku sa rotirajućom plastičnom niti ne dolazi do oštećenja ni uredjaja ni kore stabla – odlično rešenje za održavanje voćnjaka! Manji modeli opremljeni su elektromotorima i pogodni su za dvorišta kao zamena za ručnu kosu, srp ili makaze za travu, a kao rezni alat koriste isključivo plastičnu nit. Zbog svog elektromotora zavise od utičnice odnosno od dužine kabla za struju – veću slobodu omogućava model sa baterijom.

Jači uredjaji opremljeni su dvotaktnim motorima čija snaga omogućava veliku efikasnost u radu a i korišćenje metalnih noževa (trokrakih, četvorokrakih ili osmokrakih) kojima se mogu kositi velike površine sa ili bez otkosa, seći šipražje i žbunje s nevidjenom lakoćom. 

Kako da dobijem gust tepih trave ako je ne kosim?  E tu je trik: vlat trave ne bi trebalo kratiti za više od 1/3 svoje dužine. što manje kratite vlat trave, manja je verovatnoća da će biljka uginuti. Zato kosite često, barem dva puta nedeljno – tako trava nikada neće porasti toliko da ćete morati kratiti vlat više od njene jedne trećine i vaš travnjak će iz nedelje u nedelju dobijati na gustini.

Tajna dobro šišane trave i kako da izaberete dobru kosilicu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede je proizvođačima iz Ivanjice obezbedilo podsticaje u vidu opreme koja će im biti od značaja, a sve sa ciljem da dalje nastave sa uspešnom proizvodnjom.

Da biste uživali u čarima dvorišta, trebate da voditi računa o njemu, odnosno urediti ga i redovno održavati.

Након сушног летњег периода и зиме, вашем травњаку треба мало неге пажње како би и даље био главна звезда вашег дворишта. У фебруару је право време за досејавање и прихрану травњака.

Киноа је тзв псеудо житарица која потиче са подручја Анда. Изузетних је нутритивних вредности, препоручује се у исхрани дијабетичара, код проблема са целијакијом и алергијама. Од ње се припремају салате, супе, чорбе, варива и десерти.

Травњаке које сте већ посејали требало би и да добро нађубрите. Они се најчешће заснивају ван плодореда, на сиромашним, киселим, плићим и склетоидним земљиштима. Због тога се без ђубрења на њима не може организовати производња сточне хране.

Ливаде и пашњаци су важни извори сточне хране за производњу зелене масе за испашу и справљање сена, а све више и за производњу квалитетне силаже и сенаже, нарочито у брдском и планинском подручју.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета