Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Poljoprivredna proizvodnja se hiljadama godina unazad zasnivala na živom ljudskom radu, a pošto je taj rad fizički vrlo naporan i težak, ljudi su stalno razmišljali kako da ga olakšaju.

Berba voća mašinama je veoma složen proces.  

Tipovi mašina za berbu voća
Tri faze rada karakterišu mehanizovanu berbu voća:
- odvajanje plodova od drveta,
- skupljanje plodova,
- odlaganje plodova u ambalaž

Otresanje ploda

DanašnjIm  razvojem tehnike u voćarstvu za drvenasto voće, mehanizovana berba se najefikasnije obavlja tresenjem stabla ili grana. Otreseni plodovi se prihvataju na raznim tipovima skupljaĉkih platana i uz što manje oštećenje treba da se sprovedu do ambalaže. Usled  težine plodova,javljaju se sile savijanja i povlaĉenja na peteljki, te se plod otkida.
- Raspored grana treba da bude takav da se ne oštećuju plodovi pri udaru grane. Povoljan raspored grana postiže se odgovarajućim uzgojem i orezivanjem.
- Pri padu plodova, ne treba da se pređe određeni pritisak na plod. Zato se za prihvatanje upotrebljavaju platna, zatim trake koje propuštaju prihvaćene plodove,višestruke trake za usporavanje i sl.
- Prihvaćeni plodovi treba odmah da se transportuju sabirnim transporterima, da bi se što je više moguće, izbeglo udaranje ploda o plod.                                                                                                                                                    - Izdvajanje neĉistoće i hlađenje plodova može da se obavlja vazdušnom strujom. Neĉistoća može da se uklanja i kosim kontratrasporterom, po kojem se kotrljaju plodovi naniže, a neĉistoća odvaja nošenjem naviše.
- Na transportnoj traci jedan do dva radnika mogu da probiraju zelene,nerazvijene, crvljive i trule plodove.
- Skupljački uređđaji treba da su lako pokretljivi, da se lako razvlače i skupljaju.                                                                                                                                                                                                                                              - Zajedno sa mašinom za berbu kreće i prikolica za praznu ambalažu i napunjenu obranim plodovima.

Potresanje ploda

Koristi se veliki broj razliĉitih tipova mašina za potresanje, koje mogu da budu sa mehaniĉkim, hidrauliĉkim, ili pneumatskim pogonom.
Po naĉinu rada, nošenju ili vožnji dele se na sledeće tipove:
- ručni tresaĉi sa hidrauliĉnim ili pneumatskim pogonom 
- nošeni traktorski hidraulični tresači,
- tresači na vučenom uređaju za prihvatanje otresenih plodova.

Ručni vibracioni tresači se uglavnom izrađuju kao tresaĉi grana.
Sastoje se iz sledećih delova: - pumpe ili kompresora za pogon hidromotora ili pneumatskih uređaja sa 1,2,4 il 6 ručnih tresača,  - motke za tresenje sa hidromotorom ili pneumatskim uređajem za ostvarenje vibracija,
- hvataljke u obliku polumesečastog potiskivača ili hvataljke u obliku kuke, kljuna ili ĉešlja razliĉitog oblika.
Kod ručnih hidrauličkih tresača obrtno kretanje vratila pogonskog motora prevodi se u oscilirajuće kretanje putem ekscentarskog mehanizma i to sa radnim hodom do 120mm.

Ručni vibracioni tresači se nose u ruci i njima se zahvataju, pre svega ramene grane, a zatim i druge koje trešenjem prvih nisu dovoljno otrešene. Veći tipovi ovih ručnih vibracionih tresača povezani su i remenom koji se prebacuje preko ramena za olakšano držanje. Otreseni plodovi se skupljaju obično na platnima razliĉitog oblika.

Postoji više kombinacija izrade vibrirajućih tresača. Mogu da se primenjuju za tresenje stabla ili glavnih ramenih grana.
Mehanički ekscentarski uređaj sa čeličnim užetom ostvaruje tresenje kačenjem za granu.

Traktorski nošeni hidraulički uređaj može biti postavljen na zdanji i prednji deo traktora, a skupljački uređaj na posebnim kolicima ili platformi. 

Vučeni nosač skupljačkih platana koja se razvlače ispod krošnji stabla posle potresanja namotavaju se i skupljaju plodove ubacujući ih u horizontalni transporter.

Dvomašinski uređaj koji se spaja oko stabla voćke koja se bere.

Izvor:mašine u voćarstvu

Mašine u voćarstvu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

Uprkos ne toliko povoljnim agroekološkim uslovima ove sezone, rod i kvalitet jabuka je na zadovoljavajućem nivou. Međutim, otkupna cena ovog voća je 25-30 dinara što nikako ne raduje uzgajivače.

Subvencije se odnose na nabavku opreme - trimera, motornih pumpi, creva za navodnjavanje, makaza za rezidbu voća, u iznosu od 50 odsto bez PDV-a.

Proteklih godina migracije stanovništva nisu zaobišle ni opštinu Ljubovija, u kojoj je sve manje stanovnika.

Nakon povećanja cena bobičastog voća na svetskom tržištu i poskupljenja njegovog izvoza, stižu naznake da su cene određenih vrsta neko vreme na istom nivou, dok se kod nekih kreću silaznom linijom.

Teška godina koja je za nama uslovila je niži rod maline, a mnoge hladnjače i magacini su prazni. Deficit ove voćne vrste vidljiv je i na svetskom tržištu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета