MILIONI TONA ŽITARICA ZAGLAVLJENI NA BRODOVIMA: Blokada crnomorskih luka može izazvati krizu u Evropi, Aziji, Africi

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi ova zemlja mogla da izgubi desetine miliona tona žitarica zbog ruske blokade njenih crnomorskih luka, što bi izazvalo prehrambenu krizu koja će pogoditi Evropu, Aziju, Afriku.

Ukrajina je bila četvrti najveći svetski izvoznik žitarica u sezoni 2020/21, prodavši 44,7 miliona tona u inostranstvu, podaci su Međunarodnog saveta za žitarice.

Ruska invazija na Ukrajinu ozbiljno je smanjila isporuke iz dve zemlje, koje zajedno čine oko 25% svetskog izvoza pšenice i 16% kukuruza, što je dovelo do skoka cena žitarica na međunarodnim tržištima.

Milioni tona žitarica zaglavljeni su na brodovima u ukrajinskim lukama.

„Rusija ne dozvoljava brodovima da ulaze ili izlaze, ona kontroliše Crno more,“ rekao je Zelenski za australijski informativni program 60 minuta.

„Trenutno je gotovo 4,5 miliona tona žitarica zapelo u ukrajinskim lukama i na brodovima i ne može se koristiti“, rekao je u nedelju direktor Svetskog programa UN-a za hranu u Njemačkoj Martin Frick.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

MILIONI TONA ŽITARICA ZAGLAVLJENI NA BRODOVIMA: Blokada crnomorskih luka može izazvati krizu u Evropi, Aziji, Africi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako želite da oslikate svoja uskršnja jaja na nov način, obavezno probajte ovu interesantnu rusku metodu

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Poljoprivrednike u Srbiji ovih dana, uz žegu i očigledno sušnu sezonu, muči i nabavka veštačkog đubriva za jesenju setvu. Izvesno je da cene neće pasti, a naročito zabrinjava to što im je prošle godine za tonu veštaka trebalo oko 45.000, a sada ih to košta i do 145.000 dinara.

Kraft Hajnc je, komentarišući nadolazeća povećanja cena, rekao da ona odražavaju troškove proizvodnje sa kojima se suočava cela industrija

Mediji su preneli da je brod Matros Pozinič, za koji se veruje da prenosi ukradeno ukrajinsko žito, pristao u luku Letakiju u Siriji.

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета