Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Kako izbalansiranom ishranom uneti dovoljno gvožđa ako ne jedemo meso? U daljem tekstu navešćemo par biljnih namirnica koje su prebogate gvožđem

Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa u telu su umor, bleda koža, iscrpljenost i slaba otpornost na infekcije. Sa druge strane, velika količina gvožđa u organizmu takođe može biti štetna.

Uzroci nedostatka gvožđa:

- Nedostatak gvožđa u ishrani ili loše uravnotežena vegetarijanska ishrana.
- Smanjena apsorpcija gvožđa zbog prekomernog konzumiranja čaja ili kalcijuma.
- Smanjena apsorpcija gvožđa izazvana netolerancijom na gluten, upalnom bolesti creva ili drugim crevnim poremećajima.
- Gubitak krvi, na primer, tokom menstruacije ili porođaja.
- Povećane potrebe za gvožđem zbog trudnoće, dojenja i rasta.

1. Spanać

Spanać je takođe odličan izvor gvožđa. Ima malo kalorija - sadrži samo 22 kalorije na 100 g. Sadrži i važne antioksidante i bogat je vitaminom A. Nivo gvožđa u spanaću povećava se nakon što se spanać skuva.

2. Brokoli

Brokuli sadrži 1 mg gvožđa na 100 g, što je 6% preporučenog dnevnog unosa. Takođe, bogat je i vitaminom C koji je vrlo važan za apsorpciju gvožđa.

3.Tofu

Tofu je sojin proizvod koji je veoma popularan među vegetarijancima i naročito je zastupljen u ishrani u azijskim zemljama. 126 g tofua obezbeđuje 3,6 mg gvožđa, što je 19% preporučenog dnevnog unosa. Takođe, tofu je dobar izvor tiamina i drugih minerala poput kalcijuma, magnezijuma i selena. Tofu proteini su takođe značajni za svakodnevnu ishranu, jer jedna porcija sadrži 20 g.

4. Tamna čokolada

30 g tamne čokolade sadrži 3,2 mg gvožđa, što je 18% preporučenog dnevnog unosa. Ista porcija sadrži 25% bakra i 16% magnezijuma. Tamna čokolada sadrži prebiotička vlakna, korisne bakterije za creva.

Studija je pokazala da kakao u prahu i tamna čokolada imaju veću antioksidacijsku sposobnost od soka od brusnica i borovnica. Prema drugom istraživanju, tamna čokolada ima blagotvoran uticaj na holesterol i može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Poželjno je jesti čokoladu koja sadrži najmanje 70% kakaa da biste iskoristili njene koristi po zdravlje.

5. Pasulj

Mahunarke sadrže različite zdrave elemente, poput vlakana, ugljenih hidrata i antioksidanata. Ali jedna od najvažnijih prednosti pasulja je njegov visok sadržaj gvožđa, oko 1,8 miligrama na 100 grama.Prema istraživanjima, redovno konzumiranje pasulja pomaže u kontroli dijabetesa, smanjuje rizik od bolesti srca i raka creva. Pasulj poseduje ove vrednosti zahvaljujući svojim dijetalnim vlaknima. Američki nutricionisti preporučuju konzumiranje povrća nekoliko puta nedeljno, sa idealnom dozom od oko 680 g nedeljno.

6. Orasi

Orasi, bademi, pistaći, lešnici, urme i smokve sadrže u proseku 2,4 do 3 mg gvožđa. Koristeći ih, možete postići potrebnih 15 mg gvožđa dnevno. Oni su takođe sjajan izvor energije, ali su i kalorični. Orasi se mogu konzumirati sirovi ili kao sastojak salata i slatkiša.

Važno je znati da neka hrana, poput mlečnih proizvoda ili tanina od čaja i kafe, sadrži kalcijum, koji ometa pravilnu apsorpciju gvožđa.

7. Seme bundeve

Semenke bundeve sadrže 3,3 mg gvožđa na 100 grama. Sadrže i cink, fosfor i magnezijum, a njihova visoka hranljiva vrednost povezana je sa vitaminima A, E, F i grupom B.

8. Kupus

Ovo povrće je bogato vitaminima A i C, a glavna hranjiva materija kupusa je gvožđe (1,5 mg na 100 g). Količina gvožđa u kupusu veća je nego u mesu. Gvožđe pospešuje rast i obnovu ćelija, zato sledeći put nemojte odloeti kupus salati. Kupus takođe sadrži vitamin K koji potiče stvaranje jakih i čvrstih kostiju.

9. Cvekla

Cvekla se uzgaja od srednjeg veka i poznata je kao povrće sa visokim sadržajem šećera. Cvekla sadrži 1,8 mg gvožđa na 100 grama i pomaže u obnavljanju krvi. Ovo povrće je takođe bogato kalcijumom i magnezijumom. 

Izvor:lovesensa.rs

BILJKE KAO SAVRŠENI IZVOR GVOŽĐA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata u ljudskom telu i neophodan je za sintezu hemoglobina koji je dalje odgovoran za isporuku kiseonika organima i tkivima.

Hemoglobin je vrlo važan protein koji služi za prenos kiseonika u organizmu. Ukoliko je nizak može doći do anemije. Ovaj vitaminski napitak je idealan za ovakve probleme, a može se koristiti i preventivno.

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета