Foto:Instagram i Unsplash.

Foto:Instagram i Unsplash.

Različita naučna istraživanja dokazuju da je šećer glavni faktor koji izaziva gojaznost, dijabetes i mnoge druge kardiovaskularne poremećaje.

Dobra vest je da postoje zdravije supstitucije koje mogu zamijeniti šećer. Šećer nema minerala ili vitamina, samo kalorije i ogroman potencijal da ih dovede u naš mozak u izobilju. Ipak, postoje razlike između dobrih i loših šećera. Prvi nam daje dovoljno energije da unesemo tokom dana, dok drugi nudi kratki osećaj sitosti i može rezultirati dijabetesom, depresijom i gojaznošću.

I to nije sve. Još jedna neprihvatljiva strana jedenja lošeg šećera je ta što naše telo to ne prepoznaje kao energiju, rezultat je sakupljanje masti oko struka. Bez obzira da li imate brzi ili sporiji metabolizam, ostaje činjenica - telo ima mnogo više prostora za skladištenje energije nego potrebe za trošenjem. 


Kako beli šećer utiče na organizam?

Ukratko, šećer je ugljeni hidrat koji se sastoji od fruktoze i glukoze. Glukoza predstavlja gorivo za telo, neophodno za svakodnevni razvoj ćelija, dok jetra skladišti fruktozu. Ono što jetra ne može uzeti taloži se kao mast oko struka.

To nas dovodi do prvih problema. Jetra ne može trošiti šećer koliko brzo čuva. Stoga, što više slatkiša konzumiramo, to je veća i mogućnost debljanja. Od prejedanja do dijabetesa

Pankreas takođe otkriva višak šećera u telu i oslobađa insulin koji je neophodan za pretvaranje šećera u glikogen. Dakle, ako telo otkriva više šećera nego što mu je potrebno, oslobodiće mnogo više insulina. Što se više insulina oslobađa, manje je šećera u krvi, telo onda ima potrebu za većim obrokom, te nastaje problem sa prejedanjem. Ovo su posledice jedenja rafiniranog šećera koji ima visoki glikemijski indeks, usled čega se oslobađa visoki procenat insulina. Stalno jedenje hrane sa visokim sadržajem rafiniranog šećera rezultira otpornošću na insulin nakon čega dolazi dijabetes.


Zašto prelaziti na zdrave supstitute?


Da biste izbegli moguću zavisnost od šećera i sprečili dijabetes ili debljanje, koristite zdravije zamene, ali ne i veštačke. Veštački zaslađivači su sintetička zamena i uopšte nemaju kalorija. Umesto toga, izaberite jedan od ovih prirodnih zaslađivača i zdravih zamena za svakodnevno kuvanje i dodatak jelima.

1. Stevia

Stevia je biljka koja potiče iz lišća južnoameričke biljke i koristi se više od 1500 godina. Američki starosedeoci steviju su nazvali "slatkom biljem meda", ali uprkos svom hranljivom bogatstvu, američka administracija za hranu nije dozvolila njenu upotrebu sve do 2008. godine.

Zagovornici zdravlja Stevia tvrde da je ova biljka bez kalorija zdravija opcija od konzumerskog šećera, posebno zbog niskog glikemijskog indeksa. Jedina razlika je u tome što stevija ima slađi ukus od belog šećera. Stevia je za sve koji pate od kandide ili samo žele jesti i zdravije živjeti.

Kako koristiti steviju?

Ekstrakt stevije savršen je za pečenje i pravljenje kolačića, te za zaslađivanje smoothie-a i čaja. Doziranje stevije zavisi od željene slatkoće i nekoliko kapi je uglavnom dovoljno zbog njene intenzivne slatkoće.

 

2. Med

Med je savršena prirodna zamena za šećer. Dolazi u svom prirodnom obliku, ima potrebnu glukozu i sve hranljive sastojke korisne za telo. Iako med sadrži manje vitamina, veliki broj korisnih hranljivih materija su antioksidanti. Jedna šolja šećera jednaka je ¼ šolje meda. Kašika meda sadrži 65 kalorija, što ga čini savršenim pokretačem nakon napornog radnog dana.
Kako možete koristiti med kao zaslađivač?

Iako je zdraviji, med je i dalje šećer bez obzira na nutritivne sastojke i može vam pomoći da dobijete neželjene kilograme.

Za pečenje, ako med koristite kao zaslađivač, isecite vlažne delove, kao što su mleko ili voda, na tri kašike. U svaku kašiku dodajte malo praška za pecivo i ispecite na 25 stepeni nižoj temperaturi nego što piše u receptu.

Imajte u vidu, med će dodati svoju slatkoću, dok će se hranjivi deo izgubiti pečenjem, što je slučaj i sa zaslađivanjem kafe.

 

4. Javorov sirup
U poređenju sa medom, javorov sirup dolazi kao bolja alternativa s obzirom na broj kalorija i nutritivnu vrednost. Javorov sirup proizvodi se od šećernih sokova javorovog stabla. Hranljive materije koje se nalaze u javorovom sirupu uključuju energiju, vodu, proteine, masti, ugljene hidrate i šećere, ali i ogroman spisak minerala i vitamina. Sa druge strane, javorov sirup ima brojne zdravstvene koristi za opšte funkcionisanje organizma.

Kako ga možete koristiti?
Upotreba javorovog sirupa je uobičajena i koristi se kao dodatask mnogim obrocima. U nekim obrocima je ključni sastojak. Dodaje ukus i slatkoću i koristi se kao preliv na palačinkama i vafelima.
Zbog svoje slatkoće, redovna je zamena za šećer u pečenju kolača i hleba. Kod pečenja, važe ist pravila kao i za med. Ovojite vlažni deo na tri kašike, dodajte prstohvat praška za pecivo za svaku isečenu kašiku i pecite na 25 stepeni nižoj temperaturi od onoga što piše u receptu. Kašičica javorovog sirupa ima 52 kalorije, ali i mnogo više korisnih vitamina.

 

5.Kokosov šećer

Kokosov šećer je kuvani i dehidrirani sok od kokosove palme.
Slično kao i granulirani šećer, kokosov šećer nudi isti broj ugljenih hidrata i kalorija iako sadrži mnji broj minerala i antioksidanata. Jedina razlika je u tome što kokosov šećer ima manje značajan uticaj na šećer u krvi u odnosu na druge vrste zaslađivača. Zbog niskog glikemijskog indeksa kokosov šećer je savršen za ishranu dijabetičara.
Kako možete koristiti kokosov šećer?
Može biti vaš idealan sastojak za smoothie, sokove i deserte, kao i za zobene pahuljice. Kokosov šećer uobičajen je sastojak za umirivanje začinjenih jela.

 

6. Molasses
Melasa je tečni proizvod koji dolazi na kraju proizvodnje šećera. To je rezidualna supstanca koja nastaje nakon procesa rafiniranja šećera kada se šećer više ne može kristalizirati iz šećerne repe.
Za razliku od rafiniranih šećera, melasa ima simboličnu količinu vitamina i minerala, što jw još važnije, blagotvorno zdravlje. Uprkos tome, još uvek je bogata kalorijama i sadrži 74,7 grama ugljenih hidrata u uobičajenom obroku.
Kako ga možete koristiti?

Melasa je manje bitna u ishrani, ali više u kozmetičkoj industriji. Ipak, može se koristiti kao zaslađivač u pečenju na isti način kao što se koristi javorov sirup.

7.Ksilitol

Ovaj zaslađivač podseća samo na šećer, ali u stvari je alkohol koji se prirodno nalazi u većini biljnih materijala, uključujući dosta vrsta voća i povrća. Za razliku od belog šećera, on ima 40 procenata manje šećera i izvlači se iz drveta breze da bi se napravio lek. Ksilitol se preporučuje kao zaslađivač onima koji pate od kandide.

Kako ga možete koristiti?
Između ostalih karakteristika, ksilitol ima laksativni efekat i našem telu je potrebno vreme da se prilagodi njegovoj upotrebi. S obzirom na to a i činjenicu da sprečava dizanje testa, ksilitol ne treba koristiti u pečenju. S druge strane, može se koristiti kao zaslađivač za čaj i kafu.

8. Eritrol
Kao i ksilitol, eritrol se prirodno pojavljuje u mnogim plodovima. Oko 70-80% je slatka kao stoni šećer i ima blagi ukus. Obično se koristi kao zaslađivač u namirnicama sa smanjenom količinom kalorija. Nema kalorija i za razliku od ostalih šećernih alkohola ne izaziva probavne probleme. Istovremeno, mogu se javiti i neželjeni efekti. Kontinuirano konzumiranje može dovesti do refluksa kiseline, pospešiti dehidrataciju i dovesti do gubitka elektrolita.

Kako ga možete sigurno koristiti?

Alternativa šećeru, poput eritritola, može biti odličan izbor za one koji imaju višak kilograma, dijabetes ili druge probleme sa šećerom u krvi. Koristite ga samo kao dodatak hrani.


Kako odabrati prave alternative za šećer?
Mnogi ljudi već koriste alternative šećeru, posebno ako su zabrinuti za zdravlje zuba, gubitak težine i dijabetes.

Redakcija Agroinfa

8 zdravih zamena za šećer

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zdrave alternative kada je u pitanju ishrana su sve popularnije. Danas pričamo o brezinom šećeru ili ksilitolu i tome da li je zaista zdrav i pogodan čak i za dijabetičare.

Danas je uz pšenicu i pirinač jedan od tri vodeće poljoprivredne kulture. Te tri vrste žitarica su glavna hrana većine čovečanstva, a da ne spominjemo koliko su važne za prehranu stoke.

Мирис кукуруза, печеног или куваног је један од сигурних знакова да се лето завршава а почиње јесен. Иако људи воле ову сезонску намирницу превасходно због укуса, кукуруз је богат хранљивим материјама и влакнима.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета