DUDOV LIST: Prirodni lek za mnoge zdravstvene tezgobe

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Čaj od dudovog lista je jedan od načina da se iskoriste sve prednosti koje ima ova čudesna voćka koja se koristi za pravljenje džemova, nadeva, čajeva, sokova, vina

Sezona kada dud zri je leto, pa je preporuka da se, i pored vrelih dana, čaj od dudovog lista ispija svakodnevno. Drveće duda obično se uzgaja radi sočnog ploda, više nego zbog listova koje ono daje. Dudinja je slatko voće koje postepeno sazreva od kraja juna do avgusta. Zreli plodovi su sočni, meki i veoma ukusni, ali dudov list ima potvrđena lekovita svojstva. Čaj od dudovog lista je jedan od najmoćnijih aromatičnih biljnih napitaka. Jednostavno se priprema od svežih i osušenih listova belog ili crnog duda, dok su njegove zdravstvene blagodeti neverovatne.

List duda sadrži čak 18 esencijalnih aminokiselina, vitamine i minerale poput kalcijuma, kalijuma, natrijuma, magnezijuma i gvožđa. 

Podrška imunom sistemu

Dudinje sadrže alkaloide koji aktiviraju makrofage. Makrofagi su vrsta leukocitnih ćelija krvi, koje su mikroskopski veći od neutrofilnih belih krvnih zrnaca. Oni stimulišu imuni sistem, stavljajući ga na nivo visoke aktivne pripravnosti kada je u pitanju neka opasnost po zdravlje.

Dijabetes

Vekovima, dudov čaj se koristi kao tretman za dijabetes tipa 2 širom azijskog kontinenta. Jedan od najvažnijih jedinstvenih kvaliteta čaja od dudovog lista je njegova sposobnost da spreči unos šećera u krvotok.

Antiinflamatorno dejstvo

List duda se tradicionalno koristi za lečenje zapaljenja izazvane hroničnim bolestima, a rezultati brojnih studija potvrdili su njegovo protivupalno dejstvo. Naučnici su pronašli da dudov list inhibira upalne agense u telu.

Simptomi prehlade

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, čaj od dudovog lista se može koristiti za lečenje raznih stanja povezanih sa jetrom i plućima. Takođe, dudov list pomaže u otklanjanju groznice, glavobolje, bola u grlu, kašlja, kao i kod crvenila očiju. Dudov čaj takođe može sprečiti razvoj više bakterijskih vrsta, uključujući i streptokoke. Naravno, čaj od dudovog lista preporučuje se da spreči ili oporavi od uobičajenih simptoma prehlade.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka

Kako dudov list, kao i sam plod, ima vitamina i antioksidanata u izobilju, tako je i važan zdravstveni benefit od ove voćke i taj što može da smanji rizikom od srčanih oboljenja i nekih vrsta karcinoma. Antioksidanti smanjuju oštećenja na ćelijama koja se dešavaju procesom oksidacije u telu.

Kako napraviti čaj od lista duda?

U čajnik stavite nekoliko svežih listova duda ili kašiku suvog lišća ove biljke. Dodajte dve šolje ključale vode u njega, pa mešajte tri do pet minuta. Procedite lišće pomoću cediljke, pa dodajte šećer ili med za bolji ukus ovog čaja.

Blagodeti dudovog čaja

Utvrđene su neverovatne zdravstvene koristi koje ima čaj od dudovog lista. Zbog visokog sadržaja antioksidanata, fitonutrijenata, vitamina A i C, redovnok ispijanje ovog čaja može da vas zaštiti od razvoja malignih bolesti. Osim toga, čaj od lista duda pomaže u snižavanju holesterola i triglicerida, a sposoban je i da spreči razvoj dijabetesa tipa 2, jer ima moć da onemogući ulazak viška šećera u krvotok.

Izvor:bastabalkana.com

DUDOV LIST: Prirodni lek za mnoge zdravstvene tezgobe

Komentari

Giardiasis Amoxicillin [url=https://buycialikonline.com]is there a generic cialis available[/url] Que Produce La Propecia

Has anyone had side effects from Tamoxifen stromectol mexico Multiple large prospective randomized trials have established their value in this setting and provided guidance for their use in clinical management

089 MERCURIO CIFAR Cromo x 25 ml 1 nolvadex reduce puffy nipples

8, and the risk increases with portal vein thrombus buy priligy in uae

But my joints are a train wreck doxycycline dosage for uti how many days Among the women screened for BRCA1 2 mutations, 185 109 cases, 76 controls were mutation carriers

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Kao i kod mnogih drugih vrsta voća, hlađenje i zamrzavanje mogu produžiti život banane, postoje načini za čuvanje banana kako biste imali određenu kontrolu nad njihovim procesom zrenja i održali ih svežim i ukusnim tokom dužeg vremenskog perioda.

Ne morate uvek da se odreknete slatkiša ako planirate da smršate. Nutricionisti vam daju korisne savete po ovom pitanju.

Internetom kruži fotografija sa jagodama sa jedne pijace i ovo bi bio sasvim uobičajen prizor da nema jednog posebnog natpisa.

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj 12. aprila, organizuju onlajn vebinar posvećen izvozu svežeg voća i povrća iz Srbije na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije, najavio je danas FAO.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета