CRNI LUK PROTIV KAŠLJA: Odlično sredstvo za ublažavanje iritiranih disajnih puteva

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Priroda nam je dala moćna sredstva da se borimo protiv mnogih bolnih stanja, te da jačamo organizam i štitimo ga od bolesti. Evo jednog jednostavnog recepta koji će omogućiti da ublažite kašalj i da se inhalirate.

Čaj od crnog luka je jednostavna narodni lek koji se koristi protiv dosadnog kašlja i za inhalaciju sinusa. Crni luk u sebi sadrži sastojke koji mogu da osnaže naš imuni sistem i tako nam pomognu u borbi protiv bronhitisa i prehlade. On pomaže kod pokretljivosti sluznice, rastvara sluz i srkret. Posebno značajne supstance u crnom luku su alicin i kvercetin.

Prema nekim istraživanjima, kvercetin pomaže kod lečenja alergija i astme, snažan je antioksidans i štiti organizam od slobodnih radikala. Čaj od crnog luka se od davnina koristi kako za ublažavanje kašlja, tako i za inhaliranje sinusa.

Priprema čaja od crnog luka

- Potrebne su vam dve zdrave, krupnije glavice crnog luka koje ćete oprati i podeliti na četvrtine. 

- Zajedno sa ljuskom, luk kuvajte u jednom litru vode. Kada trećina vode ispari, čaj je gotov.

- Čaj procedite i ostavite da se ohladi. Pijte ga polako, gutljaj po gutljaj. Ako vam se ukus ovog čaja ne dopada, dodajte i druge biljke ili nekoliko kapi limuna kako bi bio prijatniji.

Inhaliranje čajem od crnog luka

Ovo je stara metoda koja može biti od koristi. Svakako je ovaj način potpuno prirodan i nema nikakve štetne posledice. Dok se čaj kuva i dok voda isparava, približite se šerpi i udišite paru. Takođe, kada čaj bude gotov, skinite šerpu sa šporeta, primaknite svoju glavu i prekrijte peškirom. Najbolje bi bilo da pustite da se čaj za ovu svrhu malo ohladi, da se ne biste opekli na paru. Udišite punim plućima kako bi inhaliranje uspelo. 

Čaj od crnog luka blagotvorno deluje na disajne organe, ublažava iritacije koje izazivaju kašalj, a neki ljudi ga koriste onda kada ne mogu da ublaže kašalj standardnim lekovima.

Agroinfo.rs

CRNI LUK PROTIV KAŠLJA: Odlično sredstvo za ublažavanje iritiranih disajnih puteva

Komentari

Gynecomastia Causes levitra 20mg cout

reported that tRF 1391 and AS tDR 000064 were associated with PC 28 bo levitra

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Deca bi sa pet godina trebalo da znaju mnoge korisne stvari koje se posebno tiču njihove svakodnevne bezbednosti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета