Japanska jabuka: Prava prijateljica imunog sistema

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Poznata je je kao vrlo lekovita voćka koja pomaže u održavanju imuniteta na visokom nivou. Sadrži dosta tanina pa ima opor ukus koji se prilično gubi kako sazreva.

Japanska jabuka (kaki) je slatko jesenko-zimsko voće. Kako bi poprimili svoju punu aromu, plodovi moraju biti potpuno zreli, skoro crveni, pa se obično beru kasnije ujesen, nakon prvih mrazeva. Sazrevanjem, plod postaje sočan, sladak, i prijatnog ukusa, i tada može da se jede kašičicom. Boja može da varira od svijetlo žute, preko narandžaste pa sve do tamno crvene. 

Dobar vid
Ovo ukusno voće je, pored vitamina A, C i K, i odličan izvor zeaksantina. Ovi antioksidansi, koji se često nazivaju “vitamini za oči“, štite oči od oboljenja koja su karakteristična za starije osobe, poput katarakte i makularne degeneracije umanjujući efekte oksidativnog stresa.

Prevencija kancera
Japanska jabuka je puna antioksidansa poput vitamina A, C i K. Antioksidansi štite organizam od posljedica oksidativnog stresa što može pomoći u jačanju imunog sistema i odbrani od bolesti. Posljedice oksidativnog stresa često su povezane sa hroničnim oboljenjima poput srčanih oboljenja i raznih vrsta kancera.

Mršavljenje
Japanske jabuke su odličan izvor dijetalnih vlakana s obzirom da sadrže šet grama vlakana po voćki (24 posto preporučljivog dnevnog unosa). Dijetalna vlakna su ključna za mršavljenje jer ubrzavaju probavu i smanjuju apetit.

Da li je japanska jabuka bolja od jabuke? Nedavno sprovedena studija je pokazala da japanske jabuke sadrže visok nivo dijetalnih vlakana, minerala i fenolnih jedinjenja koji su od presudne važnosti u borbi protiv ateroskleroze (glavni uzročnik srčanih oboljenja). Naučnici tvrde da visok sadržaj vlakana, fenola, minerala i elemenata u tragovima čine japansku jabuku vrlo poželjnom u antiaterosklerotičnoj dijeti .

Jačanje imunog sistema

Jedan plod japanske jabuke sadrži 12,6 mg vitamina C, što čini 21 posto preporučljivog dnevnog unosa ovog vitamina. Konzumiranjem ovog voća jača se imuni sistem, štiti organizam od infekcija i slobodnih radikala. Redovno konzumiranje ovog voća davaće telu dovoljno energije koju će moću da iskoristi, čime pozitivno utiče na izgradnju mišića, poboljšava varenje i jača imuni sistem.

Probava
Japanska jabuka je bogata dijetalnim vlaknima koji su presudni za dobro funkcionisanje digestivnog trakta. Dijetalna vlakna stimulišu probavu i pomažu kod problema opstipacije podsticanjem crijeva što za rezultat ima izbacivanje štetnih toksina iz organizma.

Izvor:moderne-zene.com

Japanska jabuka: Prava prijateljica imunog sistema

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bademi imaju mnogo beneficija za zdravlje

Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, lanenog semena vašoj svakodnevnoj ishrani, može imati dosta pozitivnih efekata na organizam. 

Slavna ruska travarka i doktorka Irina Stefanovska otkriva revolucionaran recept sa samo tri sastojka: sveži ren, med i neprskani limun sa korom.

Ne morate uvek da se odreknete slatkiša ako planirate da smršate. Nutricionisti vam daju korisne savete po ovom pitanju.

Postoje mnogi recepti za mršavljenje, a jedan od njih je i ova supa koja će vam zasigurno pomoći da se rešite viška kilograma. Najvažnije je da je konzumirate onda kada ste sigurno kod kuće.

Potrebna vam je samo jedna čaša dnevno da bi vam se raspoloženje popravilo i ojačali imunitet

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета