NASA je dokazala: Biljke koje hlade sobu skoro kao klima-uređaj

Foto: pixabay free

Foto: pixabay free

Nepodnošljivo je vruće, pa trčimo kući da u sopstvenom prostoru napravimo prohladnu atmosferu. Ako nemamo klima/uređaj, problem se komplikuje, zato su neke sobne biljke zeleni spas za nas.

Pre nego što uložite puno novca u klimatizaciju ili ventilatore, stručnjaci preporučuju da u svoj prostor integrišete određene sobne biljke.

Prema rezultatima istraživanja NASA Earth Science, biljke su poznate po tome što pomoću fotosinteze ne hlade samo sebe već i okolinu.

Bendžamin
Malo sobno stablo ima puno lišća kroz koje ispušta vlagu u sobu. Stablo s grmolikom krošnjom poslužiće kao krošnja ostalim biljkama uz njega. Naime, kad biljke grupišete, pomažu jedna drugoj u stvaranju vlastitog ekosistema i poboljšanju vlažnosti. Nemojte zaboraviti da ih zaliavate redovno kako bi učinak hlađenja bio optimalan.

Fikus gumijevac
Što je veća vlažnost u sobi, temperatura je niža. Poznato je da gumijevac nadoknađuje sadržaj vode u vazduhu. U osnovi, što više lišća ima drveće, to je učinak veći. Uvek održavajte tlo ravnomerno vlažnim (ne zalivajte prekomerno!) I ne izlažite ga direktnoj sunčevoj svetlosti.

Aglaonema
Ova biljka ne samo da hladi vazduh već ga i pročišćava. Posebno se preporučuje u spavaćoj sobi. Praktično: aglaonema je vrlo jednostavna za negu i zahteva malo vode i svetlosti.

Sobna palma
Ne samo da osigurava nižu temperaturu već vam pruža i osećaj egzotike. Zeleni listovi palme imaju uske otvore koji apsorbuju ugljien-dioksid i ispuštaju kiseonik. Što je površina lista veća, može proizvesti više kiseonika. Savet je da uz normalno zalivanje lišće redovno prskate vodom.

Sanseverija
Baš kao i aloe vera, sanseverija ima visok sadržaj vodnika. Međutim, ne samo da ispušta vlagu i kiseonik u vazduh, nego uklanja i nečistoće. Voli sunce i zato sjajno izgleda na prozorskoj dasci – gde sprečava ulazak toplih sunčevih zraka u prostoriju.

Aloe vera
Ova veoma lekovita biljka neće vam dobro doći samo ako dobijete gadne opekotine od sunca već je njeno uzgajanje dobro i za hlađenje temperature vazduha i uklanjanje formaldehida iz vazduha. Držite je na indirektnoj svetlosti, i to osam do deset sati dnevno. Stavite je u zemljište za kaktuse u saksiju sa drenažom, a zalivajte je tek kad se zemlja dobro osuši.

NASA je dokazala: Biljke koje hlade sobu skoro kao klima-uređaj

Komentari

Fitzwilliam J tamoxifen for gyno

Thawed embryo cycle buy cialis daily online

[url=https://lyricanx.com/]lyrica generic medication[/url]

[url=https://dutasteride.charity/]avodart 0.5 mg tablet[/url]

[url=https://zoviraxacyclovir.charity/]can i buy acyclovir cream over the counter uk[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sobna biljka koja ima minimalne zahteve, a uzvratiće Vam višestruko unoseći svežinu u vaš dom.

Aglaoneme su jednostavne biljke za uzgoj u kucnim uslovima.

Sanseverija ili svekrvin jezik je zimzelena višegodišnja biljka koja pripada porodici šparogovki (Asparagaceae).

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета