Sobno cveće koje će vam prečistiti vazduh

Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Sobna biljka koja ima minimalne zahteve, a uzvratiće Vam višestruko unoseći svežinu u vaš dom.

Sanseverija (Sansevieria Trifasciata)  ili svekrivin jezik višegodišnja zimzelena biljka koja potiče iz Afrike i Indije. Veoma je prilagodljiva i otporna biljka koja se savršeno uklapa u minimalistički enterijer. Sanseverija ne voli visok nivo vlažnosti vazduha i zemljišta, kao ni direktnu sunčevu svetlost, pa je idealno postaviti je pored radijatora. Optimalna temperatura za uzgoj je od 14-16 stepeni C zimi, a leti od 18-25 stepeni C.

Sanseverija jako dobro prečišćava vazduh. Takođe ima još jednu karakteristiku – upija štetno elektromagnetno zračenje koje stvaraju računari. 

Najbolje mesto za uzgoj sanseverija je umereno osvetljeno. Sanseverija će opstati i na slaboj svetlosti, ali tada će listovi imati manje izražene šare, dok će pri jačem osvetljenju cvetati. Ima plitak koren, pa je najbolje zasaditi je u plitku a široku saksiju, zemlja bi trebalo da bude rastresita i propusna.  Ne zalivati je hladnom vodom, već mekom, odstajalom, za vreme proleća i leta, zalivajte je jednom u 7 do 10 dana, a zimi jednom mesečno. Ovo cveće treba đubriti jednom godišnje, najbolje u proleće, granularnim i mineralnim đubrištem.

Sanseverija je veoma otporna biljka koja nije naročito podložna bolestima.

1. Važno je samo držati je na temperaturi iznad 10 stepeni Celzijusa i van jake svetlost.
2. Otporna je na prašinu i zagađen vazduh, ali bi bilo korisno obrisati krpom prašinu sa njenih listova povremeno.
3. Nemojte je naglo premeštati na sunce, kako se ne bi javio palež listova.
4. Može se pojaviti i pegavost listova, u tom slučaju odstranite ugroženi list odmah kako ne bi ugrozio ostale.

Sanseverija može biti otrovna, pa je dobro držati je van domašaja dece i kućnih ljubimaca. Ukoliko deca pojedu listove može doći do dijareje, ali sanseverija ne bi trebalo da izazove neke fatalnije posledice.

Agroinfo.rs

Sobno cveće koje će vam prečistiti vazduh

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nepodnošljivo je vruće, pa trčimo kući da u sopstvenom prostoru napravimo prohladnu atmosferu. Ako nemamo klima/uređaj, problem se komplikuje, zato su neke sobne biljke zeleni spas za nas.

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Prelepo, nežno sobno cveće vredne truda, jer su zvonoliki cvetovi prelepih boja i prekrasan su ukras na prozorima.

Mnogi ljudi veruju da su njihove bašte premale za ruže ili da su ruže zamorne i da zahtevaju mnogo rada. Međutim, postoji mnogo patuljastih vrsta koje lepo cvetaju, predivno mirišu i dosta su otporne, odnosno traže vrlo malo pažnje.

Origano je biljka koja brzo raste i širi se zato ako ga posadite u saksiju možete ga lakše kontrolisati. Mali listovi origana su puni ukusa,

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета