Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Aglaoneme su jednostavne biljke za uzgoj u kucnim uslovima.

Aglaonema je dekorativna, zimzelena biljka, poreklom iz Kine. Upečatljiva je zbog velikih varijacija boja – od tamno zelenih do srebrnih nijansi, a neke sorte imaju i intenzivno crvenu nijansu, što je čini veoma popularnom dekorativnom biljkom.

Jedna od karakteristika aglaonema jeste ta što najbolje uspeva u zatvorenom prostoru, ne voli uzloženost suncu, što je svrstava u jednu od najpoznatijih biljaka čija je glavna namena dekoracija. Najbitnije je da vodite računa o boji Vaše aglaoneme – što je svetlija boja cveta, to je potrebno više svetla za njen opstanak! Kada usavršite ovo “zlatno” pravilo, Vaša će aglaonema ostati zdrava, a Vi ćete uživati u lepoti koju Vam ona donosi.
Drugo pravilo se odnosi na vlažnost. Kako biste bili nagrađeni dugotrajnom i stabilnom biljkom, održavajte biljku vlažnom i toplom.

Toksičnost aglaoneme zavisi od same vrste. Raznolik spektar vrsta ove biljke je potpuno bezopasan. Aglaonema crispum je vrsta koja je prepoznatljiva po svojoj toksičnosti. Najbolje je izbegavati ovu sortu ako imate malu decu ili kućne ljubimce koji mogu biti veoma radoznali zbog crvenih plodova koje ova vrsta proizvodi, međutim, toksičnost je umerena i može izazvati nepoželjne rekcije kao što su iritacija usta, stomaka ili izazvati nagon za povraćanje, prilikom gutanja delova ove biljke.

cvecaraelite.rs

Aglaonema kineska lepotica

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nepodnošljivo je vruće, pa trčimo kući da u sopstvenom prostoru napravimo prohladnu atmosferu. Ako nemamo klima/uređaj, problem se komplikuje, zato su neke sobne biljke zeleni spas za nas.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Proleće je uveliko počelo, a ukoliko još uvek razmišljate koje cvetne vrste bi mogle da vam krase balkon i terasu ove godine, imamo idealne predloge.

Jorgovan je jedna od najlepših i najmirisnijih biljaka koja raste po dvorištima, ali i proplancima. Prema legendi, ova prelepa vrsta je procvetala po blagoslovu Bogorodice.

U Kragujevcu će se od 29. aprila do 1. maja održati sajam hortikulture, najmasovniji do sada.

Međunardoni sajam hortikulture počeo je juče, 7. aprila u Beogradu, a pokrovitelj ove manifestacije je već 14 godina Ministarstvo poljoprivrede.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета