Nedostaje vam vitamin D? Ova biljka ima ga na pretek

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Deficit vitamina D može da bude ozbiljan problem, jer je ovaj vitamin presudan za održavanje zdravih kostiju i rešavanje problema poput osteoporoze, rahitisa, te slabog imunološkog sistema.

Mnogi faktori mogu da nas spreče da izađemo napolje i dobijemo dnevnu dozu vitamina D iz jednog velikog slobodnog izvora – Sunca. U tom slučaju mogu da pomognu voće, povrće i druga hrana bogata vitaminom D.

Naše telo prirodno stvara vitamin D kada je koža izložena suncu. Zavisno od toga gde živite, dnevna izloženost suncu samo 20 minuta je dovoljna da se proizvede potrebna dnevna doza vitamina D. Ali, ako radite u kancelariji i nemate dovoljno vremena da ga provedete na otvorenom ili ako vaše telo ima problem sa prirodnom apsorpcijom, svakako morate da povećate unos hrane koja ima više vitamina D.

Trudnice i dojilje, takođe, treba da imaju dobru dozu ovog vitamina u svakodnevnoj prehrani radi zdravlja kostiju, imuniteta i zdrave deobe ćelija.

Vitamin D je jedina hranljiva materija koju naše telo proizvodi kada je izloženo sunčevoj svetlosti.

Procene su da se 50% svetske populacije ne izlaže dovoljno suncu, a da 40 % stanovnika SAD-a ima manjak vitamin D. To je delom i zato što ljudi provode više vremena u zatvorenom, a napolju nose kreme za sunce i jedu hranu siromašnu dobrim izvorima ovog vitamina.

Koja to namirnica biljnog porekla sadrži vitamin D?

Odgovor je – pečurke.

Pečurke su jedini dobar biljni izvor vitamina D. Poput ljudi, pečurke mogu da sintetišu ovaj vitamin kada su izložene UV zračenju. Međutim, pečurke proizvode vitamin D2, dok životinje proizvode vitamin D3. Iako D2 pomaže u povećanju nivoa vitamina D u krvi, on možda nije toliko delotvoran kao vitamin D3.

Ipak, divlje gljive su odličan izvor vitamina D2. Pojedine vrste imaju čak 3 puta više ovog vitamina od preporučene dnevne doze.

S druge strane, komercijalno uzgajane pečurke, često se gaje u mraku i sadrže vrlo malo vitamina D2. Ukoliko se pečurke u uzgoju tretiraju UV svetlo, te gljive imaju više vitamin D2.

Vitamin D i kalcijum

Vitamin D je neophodan za apsorpciju kalcijuma koji igra ključnu ulogu u održavanju čvrstoće kostiju i integriteta skeleta.

Unos dovoljne količine vitamina D i kalcijuma presudan je za održavanje zdravlja kostiju i zaštitu od poremećaja poput osteporoze.

Dodatni izvor vitamina D

Namirnicu koju bi trebalo da konzumirate češće ako vam nedostaje vitamin D su – jaja. Osim što su bogata proteinima i hranljivim materijama, jaja su takođe odličan izvor vitamina D. Imajte u vidu da su proteini u belancetu, a minerali, masti i vitamini u žumancetu.

Jaja su jedna od najsvestranijih namirnica, odnosno upotrebljavaju se u mnogim jelima, te i na taj način možete nadoknaditi nedostatak vitamina D.

 Agroinfo.rs

 

 

 

Nedostaje vam vitamin D? Ova biljka ima ga na pretek

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema novom istraživanju, pečurke bi mogle postati biorazgradiva alternativa vrsti plastike koja se koristi u baterijama i kompjuterskim čipovima, što bi olakšalo recikliranje.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

Vitamin D je izuzetno važan za normalno funkcionisanje našeg organizma, a određeni znakovi u telu nam ukazuju na njegov nedostatak.

Zbog toga što mogu biti opasne po zdravlje, vrlo je važno znati koje namirnice ne bi trebalo podgrevati nakon što su se ohladile.

Susreti gljivara na Fruškoj gori, tradicionalna manifestacija, održaće se po 18. put, a druženje je zakazano za 24. oktobar 2021. godine s početkom u 11 časova.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета