OSLUŠNITE SVOJE TELO: Evo koji vitamin treba više da unosite ako imate trnce u šakama ili stopalima

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Vitamin D je izuzetno važan za normalno funkcionisanje našeg organizma, a određeni znakovi u telu nam ukazuju na njegov nedostatak.

Iako ga, za razliku od drugih vitamina, nije tako jednostavno uneti u organizam putem namirnica, vitamin D je vrlo važan za naše zdravlje. Najskorije studije pokazuju da vitamin D igra veoma važnu ulogu u odbrani organizma od infekcija virusima.

Naime, neki znaci koje nam telo daje, jasno ukazuju da imamo nedostatak ovog vitamina. Radi se o specifičnom osećaju koji se javlja u stopalima i šakama, a koji se stručno naziva parestezija.

Ako vam se nekada desilo da imate osećaj trenjanj ili 'mravljenja' u šakama i stopalima duže vreme, te da u rukama ili nogama osećate vrelinu ili da vam koža na mestima 'gori', onda ste se najverovatnije tada sreli sa manjkom vitamina D u svom organizmu.

Leto i boravak na suncu su dovoljni da snabdemo telo dovoljnom količinom ovog vitamina, a u zimskom periodu se moramo potruditi da unosimo više namirnica koje su njime bogate poput ribe, žumanceta, džigerice ili da redovono unosimo sintetički oblik vitamina D.

Treba znati da vitamin D kontroliše mnoge funkcije u telu, od srca do mozga, te je zbog toga vrlo važan za naš život.

Agroinfo.rs

OSLUŠNITE SVOJE TELO: Evo koji vitamin treba više da unosite ako imate trnce u šakama ili stopalima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Deca bi sa pet godina trebalo da znaju mnoge korisne stvari koje se posebno tiču njihove svakodnevne bezbednosti.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета