Sada ćete saznati i koliko su tikvice dobre za vaše zdravlje!

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Obično su dostupne tokom cele godine, a mogu da se jedu u sirovom ili kuvanom obliku. Iako je tikvica tehnički voće, obično se sprema kao povrće, jer je najbolja kada se jede u kuvanim jelima.

Dostupne su u svojoj najboljoj formi tokom maja i jula. Skoro svi njeni delovi su jestivi, uključujući meso, semena, pa čak i kožu. 

Veoma ukusne, tikvice imaju i brojna lekovita dejstva:

– pomažu u mršavljenju
– poboljšavaju vid
– sprečavaju bolesti koje se javljaju usled nedostatka vitamina C: skorbut, skleroza i lako dobijanje modrica
– deluju protiv astme
– poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje
– deluju protivupalno
– pomažu u kontroli dijabetesa
– snižavaju holesterol
– štite od raka debelog creva
– snižavaju krvni pritisak
– poboljšavaju varenje i probavu
– usporavaju starenje
– jačaju kosti i zube
– pomažu u optimalnom funkcionisanju štitne žlezde
– sprečavaju nastanak gihta
– jačaju zdravlje prostate
– hidriraju kožu
– poboljšavaju funkcionisanje mozga i memoriju
– stimulišu rast kose
– jačaju imunitet.

Tikvice za mršavljenje

Možda ćete biti iznenađeni ako čujete da će vam konzumiranje tikvica pomoći da značajno izgubite težinu. One imaju izuzetno malo kalorija, ali to vam daje osećaj sitosti. Zbog toga, jedenje tikvica je odličan način da zadovoljite apetit bez preteranog unošenja kalorija. Pored malog broja kalorija, imaju visok sadržaj vode i bogate su vlaknima. 

Tikvice za prostatu

Određene studije su zaključile da tikvice imaju određene osobine koje efikasno tretiraju benignu hiperplaziju prostate (uvećanje prostate). Ovo je stanje gde prostata postaje uvećana, što onda može da izazove probleme i sa seksualnim i sa urinarnim funkcijama. Dobar tretman za probleme sa prostatom se vidi u kombinaciji sa drugim namirnicama koje sadrže fitonutrijente.

Izuzetno su korisne u smanjenju simptoma benigne hiperplazije prostate. Visok sadržaj karotenoida u tikvicama ih povezuje i sa smanjenim rizikom od raka prostate.

Tikvice kao diuretik

Zahvaljujući svom visokom sadržaju vode, tikvice kao diuretik daju odlične rezultate. To znači da ćete konzumiranjem tikvica povećati učestalost mokrenja i samim tim izbaciti višak tečnosti iz organizma – što je važno za sprečavanje i tretman velikog broja bolesti.

Tikvice za holesterol

Tikvica je jedna od retkih namirnica koja je bez holesterola, a samim tim je možete uključiti u svoju ishranu za snižavanje holesterola. Rastvorljiva vlakna mogu da ometaju apsorpciju holesterola. Ovo pomaže da snizite nivo lošeg ili LDL holesterola u krvi.

Izvor:prirodanadar.rs

Sada ćete saznati i koliko su tikvice dobre za vaše zdravlje!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Uvecana prostata se najcese javlja kod muskaraca nakon 45 te godine i uglavnom je u pitanju dobrocudno uvecanje prostate.

Savremeni medikamenti su nastali po uzoru na biljke iz prirode. Ukoliko znamo da određene biljke prepoznamo i iskoristimo na adekvatan način, vratićemo se prirodi iz koje možemo crpeti sve najbolje za jak organizam i imunitet.

Kaktus često služi kao ukrasna biljka u kući ili stanu. Nije zahtevna za održavanje, a vrlo je dekorativna. Međutim, da li znate da je ova biljka vrlo lekovita i može se koristiti za ublažavanje i lečenje brojnih stanja? U nastavku teksta saznajte o čemu se radi.

Sezona je tikvica koja, nažalost, kratko traje. One vrlo brzo počnu da stare, te ako se ne pojedu mlade, više nisu tako ukusne. Ukoliko imate višak tikvica, a ne znate šta da uradite sa njima i kako da ih sačuvate za kasniju upotrebu, u nastavku teksta dajemo vam praktičan savet kako da ih pravilno zamrznete.

U Evropi Afrička šljiva se koristi od 18. veka kada počinje primena njene kore protiv tegoba i smetnji vezanih sa prostatom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета