Sirup od grejpfruta: Puna čaša vitamina kiselo gorkastog ukusa
![Foto: Pixabay.com](/uploads/images/0/2020_08_10/agro2020-08-10/grejpfrut.png)
Foto: Pixabay.com
Grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma
Plod je veličine 10-15 cm, a kora je žute, narandžaste ili crvene boje. Ima kiselkasto-slatkast-gorkast ukus. Pola grejpfruta može da zadovolji dnevnu potrebu organizma za vitaminom C. Sadrži oko 90% vode, a ostalo su vitamini i minerali. U ishrani se koristi meso grejpfrupa, a takođe je zdrava i bela kožica koja se dobija kada se voće oljušti.
Sastojci za oko dva litra sirupa
6 grejpfruta
1 kg šećera
Priprema
- Grejpove dobro operite i presecite na pola.
- Iscedite tečnost iz njih i ostavite u šerpi da prenoći.
- Ujutru dodajte šećer i stavite na ringlu da prokuva.
- Konstantno mešajte sirup da bi se šečer otopio.
- Kada sadržaj provri, ostavite ga još 5 minuta na šporetu.
- Sirup sipajte u plastične flaše i uvijte u ćebe dok se ne ohladi.
- Čuvajte ga u zamrzivaču ili na nekom drugom hladnom i tamnom mestu.
Pošto sirup ne može dugo da stoji u frižideru, preporučljivo je da ga zaledite u manjim flašicama.
Zahvaljujući svom sastavu vitamina i minerala sirup od grejpfruta je lekovit
- jača imuni sistem i pomaže organizmu da se izbori sa gripom;
- štiti od štetnog dejstva slobodnih radikala;
- pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem;
- doprinosi smanjenju lošeg holesterola;
- smanjuje celulit i zadržavanje tečnosti u organizmu;
- pozitivno deluje na kožu;
- pomaže u lečenju infekcije grla i usta;
- ublažava dejstvo nikotina;
- grejpfrut je sagorevač masti pa se preporučuje ljudima koji žele da smršaju;
- utiče na rastvaranje anorganskog kalcijuma koji se skuplja u hrskavici zgloba zbog preteranog unosa hrane koja sadrži belo brašno;
- pomaže u lečenju proširenih vena i hemoroida;
- pospešuje proizvodnju hormona;
- pročišćava creva i doprinosi stabilizaciji crevne flore;
- ubrzava razmenu materija u ćelijama;
- pomaže da se iskoristi gvožđe iz hrane;
- smanjuje rizik od malignih oboljenja.
Dovoljno je popiti dve razblažene čaše. Posebno se preporučuje deci zbog folne kiseline koja doprinosi rastu ćelije. Sirup od grejpfruta sadrži: vitamin A, kompleks vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, holin), vitamin C, vitamin E, vitamin K, kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, cink, gvožđe, mangan, pektin, likopen, bioflavonide (vitamin P, tj. pigmente žute boje), naringin, antioksidanse, salicilnu kiselinu, folnu kiselinu, pantotensku kiselinu, biljna vlakna, pitonutrijente (limunoid), spermidine, itd.
Izvor:.sokovi.org
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu
Sprema se za svega 20-ak minuta i još brže nestaje sa tanjira.
Ukoliko padne sneg neće biti nikakvih problema
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.
Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.
Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета