SOK OD KIVIJA: Prava vitaminska bomba koju treba da uvrstite u ishranu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kivi je biljka penjačica koja vodi poreklo iz Južne Kine.

Postoje četri vrste kivija: Običan kivi, Veliki pegavi kivi, Mali pegavi kivi i Severnoistočni pegavi kivi. Njegovo stablo može da dostigne visinu od 9 m. Listovi su široki, a plod je mesnat, jajastog oblika sa omotačem koji po sebi ima sitne dlačice. Biljka ima neprijatan miris, dok je ukus ploda slatko-kiseli i osvežavajući. Ima sve veću primenu u kozmetičkoj industriji. Njegov ekstrakt se stavlja u proizvode za negu tela, ali postoje i brojni recepti za maske i kupke koje sami možemo da pravimo.

Sok od kivija možete samo obraditi u sokovniku ili blenderu, ali na taj način će maksimalno trajati 24 časa. Ukoliko želite da ga konzumirate duži vremenski period, pridržavajte se ovog jednostavnog recepta pomoću kojeg ćete za manje od pola sata dobiti zdrav, ukusan i ekonomičan sok.

Sastojci
1 ,5 kg oljuštenog kivija
1 ,5 l vode
500 gr šećera


 Instrukcije
Vodu prokuvajte i ostavite je da se ohladi.
Za to vreme, oljuštite kivi, dobro ga operite i što više isitnite u blenderu.
Dobijeni sadržaj procedite kroz cediljku obloženu gazom i pritiskajte ga kako biste dobili veću količinu soka.
U šerpu u kojoj se nalazi prohlađena voda dodajte sok od kivija i šećer.
Sve to mešajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
Sipajte ga u plastične plaše koje ste prethodno sterilisali.
Sok možete čuvati u frižideru, zamrzivaču ili na nekom drugom hladnom mestu.

Da biste dobili zdraviji sok, umesto šećera koristite med, steviju ili neki drugi zaslađivač.

Sok od kivija biste trebali da uvrstite u ishranu iz sledećih razloga

poboljšava kongitivne funkcije;
sprečava dejstvo slobodnih radikala u organizmu;
uklanja celulit, akne i bubuljice pa doprinosi lepom izgledu i zdravlju kože, kose i noktiju;
sprečava bolesti očiju i poboljšava vid;
pomaže u lečenju respiratornih oboljenja i smanjuje nagon za kašljanjem;
pomaže u lečenju kardiovaskularnih bolesti jer reguliše krvni pritisak i nivo lošeg holesterola;
oslobađa bubrege od peska i kamenca;
smanjuje rizik od moždanog udara i i srčanog infarkta;
ima antikancerogeno dejstvo;
održava elastičnost ćelija i sprečava zgrušavanje krvi;
pomaže organizmu da se oporavi od stresa, fizičkog i psihičkog umora;
štiti od gripa, prehlada i jača imuni sistem;
podstiče mršavljenje jer sprečava taloženje masnih naslaga.
Kivi je prava vitaminska bomba pa je dovoljno pojesti dva komada dnevno. 

Iz svega ovoga sledi da je sok od kivija veoma bogat: vitaminom A, kompleksom vitamina B (tiamin, niacin, kolin), vitaminom C, vitaminom E, vitaminom K, selenom, magnezijumom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom, karotenoidama, luteinom, hlorofilom, flavonoidom, ugljenim hidratima.

Izvor:.sokovi.org

SOK OD KIVIJA: Prava vitaminska bomba koju treba da uvrstite u ishranu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Kao i kod mnogih drugih vrsta voća, hlađenje i zamrzavanje mogu produžiti život banane, postoje načini za čuvanje banana kako biste imali određenu kontrolu nad njihovim procesom zrenja i održali ih svežim i ukusnim tokom dužeg vremenskog perioda.

Ne morate uvek da se odreknete slatkiša ako planirate da smršate. Nutricionisti vam daju korisne savete po ovom pitanju.

Internetom kruži fotografija sa jagodama sa jedne pijace i ovo bi bio sasvim uobičajen prizor da nema jednog posebnog natpisa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета