Sprečite opadanje kose ovim prirodnim melemom!

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Većina nas je u nekom trenutku primetila da nam kosa opada, naročito ako smo pod stresom. Ova pojava zavisi od životne dobi, rada hormona, eventualne napetosti... Evo kako na prirodan način da zaustavite ovaj proces.

Svi vole lepu, negovanu kosu. Neko jednostavno ima genetske predispozicije za loš kvalitet kose, a opadanje i istanjivanje kose može ukazivati i na neke poremećaje u organizmu ili zdravstveni problem.

Opadanje kose pri češljanju i pranju je normalan proces, ali obratite povremeno pažnju da li vam kosa opada više nego inače. Problem opadanja kose ne pogađa samo muškarce nego i žene, a ovo su neki od najčešćih uzorka ove pojave:

Previše vitamina A u organizmu

Vitamin  A, kao i drugi vitamini, ima bitnu funkciju u našem organizmu, ali samo onda kada je njegov nivo izbalansiran i normalan, a preterana količin ovog vitamina u organizmu je jedan od uzročnika opadanja kose. U hrani biljnog porekla možemo  naći samo provitamin A koji se kasnije u našem telu pretvara u vitamin A. U hrani životinjskog porekla, a pre svega u iznutricama, džigerici i ribi, može se naći dosta čistog vitamina  A. Najčešće višak ovog vitamina nastaje usled uzimanja određenih suplemenata i dodataka ishrani. Višak vitamina A je toksičan za naše telo, nagomilava se u jetri kao otpad, a pored suve kože koja se peruta, jedan od znakova ovog problema može biti i opadanje kose. Teško da ćete dovesti sebe u situaciju da imate previše vitamina A zbog ishrane, osim ako se ne hranite krajnje jednolično ovim namirnicama.

Nedostatak vitamina B

Nedostatak vitamina B može se ispoljiti kroz pojačano opadnaje kose. Nedovoljne količine ovog vitamina utiču na strukturu kože i na slabljenje korena kose, usled čega ona lakše opada. Vitamin B se sastoji od čitavog kompleksa vitamina i najčešće se tako i konzumira, jer oni jedni druge dopunjuju. Povećajte unos ovog vitamina tako što ćete konzumirati namirnice kao što su suvo voće, šampinjoni, karfiol, integralne žitarice, banane, pivski kvasac ili vitaminski dodatak koji možete nabaviti u apoteci.

Stres

Bilo da je u pitanju fizički stres ili psihički, to  može da dovede do opadanja kose. Pod fizičkim stresom mislimo na operaciju, fizičku povredu, bolest pa čak i prekomerno držanje nekih loših rigoroznih dijeta, preterano vežbanje i naglo mršavljenje . Sve to izaziva nagle fizičke promene u organizmu i to se vidi na vašoj kosi.

Emotivni stres ređe utiče na opadanje kose, ali i to se dešava. Svaki stres u nama budi hormone koji mogu različito da utičiu na naše zdravlje – od kortizola do insulina pa nadalje. Nije da će vam opasti kosa ukoliko se rastužite zbog nečega, ali veći emotivni stresovi kao što je recimo smrt, razvod ili raskid duge veze, mogu da ostave dubok trag, kako na duši tako i na vašoj kosi.

Nedostatak minerala

Kada je opadanje kose vezano za nedostatak minerala, onda se najčešće radi o nedostatku cinka ili gvožđa u krvi, odnosno o anemiji. I cink i gvožđe možete dodati unosom adekvatnih namirnica, ali je najbolji način da to uradite odgovarajućim suplementima, kako bi oporavak kose (a i ostatka organizma) bio  brži i kako biste bili sigurni da unosite dovoljno ovih minerala.

Ženski hormoni

Androgen je muški hormon koji često krive za to  što koren dlake slabi i kosa počinje da nestaje sa glave. Disbalans u ženskim hormonima takođe može biti krivac za to što kosa opada i postaje retka. To dobro znaju žene koje doje decu i kojima kosa u tom periodu može drastično da se proredi. Na ravnotežu hormona u telu utiču i kontraceptivne pilule jer su i one na bazi ženskih hormona i utiču direktno na nivo istih u našem  telu.

Još neki od razloga opadanja kose mogu biti: nedostatak proteina, nasledni faktor, infekcije skalpa, oboljenja poput dijabetesa i poremećaja rada štitne žlezde, preterano stilizovanje kose.

Napravite prirodni melem za zaustavljanje opadanje kose

Potrebno je:

 - 3 supene kašike cvetova kamilice

- 3 supene kašike isitnjenog lovorovog lista

Priprema i primena:

Prelijte cvetove kamilice i listove lovora prokuvanom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji oko 3 sata. Procedite.

Temeljno utrljajte u koren vlažne oprane kose, ali ni u kom slučaju ne ispirajte kosu nakon postupka. Jednostavno, zaboravite da je ovaj prirodan balzam utrljan u kožu glave. Niko neće primetiti, može se samo osetiti neko vreme prijatan biljni miris.

Uradite ovaj postupak 2-3 puta nedeljno, odnosno svaki put kad operete kosu. Ovo je, na neki način, lečenje koje treba sprovoditi u toku jednog meseca. Za potpun oporavak i prestanak opadanja kose potrebno je oko 25-30 tretmana.

Po potrebi, možete ponoviti tretman, sa pauzom od mesec dana. Budite uporni, pripremajte ovaj prirodni balzam svaki put svež, nekoliko sati pre nego što planirate oprati kosu.

Agroinfo.rs

 

Sprečite opadanje kose ovim prirodnim melemom!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Može se pripremiti vodeni kefir koji pokazuje niz pozitivnih efekata na čoveka, a priprema je vrlo jednostavna.

Super zdrava voćka prepoznatljivog ukusa, mirisa i boje, koja potiče iz Kine. Konzumiranje kivija podmlađuje ćelije u organizmu i generalno čuva zdravlje celog tela.

Priroda je naš moćni saveznik, a da je moguće izbeći lekove, pokazuje i primer Milice Vujić, lekara prirodne medicine, energoterapeuta, instruktora joge i kondicionog trenera.

Ovseno mleko veoma dobro utiče na zdravlje, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.

Ako nemate dovoljno energije u toku dana ili ujutru ne možete lako da se razbudite, primenite tehniku koja će vam za nekoliko minuta poboljšati rad srca i popraviti raspoloženje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета