Agroinfo predstavlja: Ovo su biološke mere suzbijanja korova u organskoj proizvodnji

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Da biste organsku proizvodnju sprovodili na odgovarajući način, to podrazumeva i da korove suzbijate na poseban način. U ovom slučaju, suzbijanje korova podrazumeva primenu prirodnih neprijatelja korova. U nastavku saznajte i kako da sprovedete ovaj proces.

Organska proizvodnja zahteva mnogo predradnji da bi na kraju sezone imali uspeha u rodu. Najveći problem predstavlja stalna borba sa korovima jer je zabranjena primena hemijskih sredstava zaštite. To znači da je potrebno angažovati mnogo ljudskeradne snage da bi se sačuvao plod.

Prisutnost korova može se smanjiti, na primer, veštačkim inficiranjem korovskih biljaka uzročnicima bolesti i razmnožavanjem insekata koji njima štete. Takođe, suzbijanje korova pomoću ovaca je odavno poznata mera, međutim korovi tako mogu i da se prošire.

Primena alelopatije isto može doprineti smanjivanju konkurentske sposobnosti korova u organskoj proizvodnji. Alelopatija predstavlja direktan ili indirektan uticaj jedne biljke na drugu biljku proizvodnjom alelohemikalija u okruženju i u stvari je prirodni fenomen. To je proces u kom organizam proizvodi hemikalije koje utiču na rast, opstanak i reprodukciju drugih organizama. Ove hemikalije se zajedničkim imenom nazivaju alelohemikalije i predstavljaju sekundarne produkte metabolizma (nisu potrebni za osnovne životne procese kao što su rast i razmnožavanje). Njihov uticaj može biti pozitivan ili negativan.

Takođe mogu inhibitorno da deluju na druge useve, na korove, pa čak i na isti usev koji ih i proizvodi. Primena alelopatije praktično se vrši ostavljanjem žetvenih ostataka kao pokrivača na zemlji, primenom malča od nadzemnih delova biljaka ili prskanjem određenim vodenim rastvorom. Taj vodeni rastvor se pravi od svežeg ili suvog biljnog materijala na više načina.

Gajenje pokrovnih useva se kombinuje sa drugim načinima suzbijanja korova, pa se tako uspostavlja stalan pritisak na korove i povećava se biodiverzitet u agroekosistemima.

Preventivno delovanje na pojavu korova postiže se kroz dva dela. Prvi deo, kroz konkurenciju za svetlost, hranu i vlagu u zemljištu tokom ciklusa rasta pokrovnog useva, i drugi deo kroz fizičko-hemijske uticaje koji se javljaju kada ostaci od pokrovnih useva ostaju na površini zemljišta ili se zaoru. Na primer, efekat na korove uglavnom je veći kad se kao pokrovni usevi seju neke vrste iz porodice Poaceae i Brassicacea, nego kada se seju vrste iz porodice Fabaceae, bez obzira na to da li se koriste tokom vegetacije ili se zaoravaju.

Kombinovanjem konkurentskih odnosa i alelopatije mogu se stvoriti uslovi u kojima će biljka koja se gaji imati itekako prednost nad korovskim biljkama.

Mehaničke mere

Zaoravanjem strništa nakon žetve odsecaju se i zaoravaju nadzemni delovi jednogodišnnjih i višegodišnjih korova zaostalih posle žetve. Osim toga, provocira se seme na klijanje i na aktiviranje pupoljaka na organima vegetativnog razmnožavanja.

Fizičke mere

Fizičkim merama borbe direktno se uništavaju korovi primenom plamena,  natapanjem vodom, primenom električne struje, mikrotalasnim zračenjem, pregrejane vodene pare i solarizacijom.

Agroinfo.rs

Agroinfo predstavlja: Ovo su biološke mere suzbijanja korova u organskoj proizvodnji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako vam se za večeru jede nešto brzo i ukusno, pica iz tiganja je pravo rešenje!

Svi znamo da slatkiši nisu zdrave namirnice, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako želite da se rešite ovog problema, saveti u nastavku teksta će vam itekako biti od koristi.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Određene kombinacije hrane obavezno izbegavajte kako ne biste imali problema sa varenjem i grčevima. Neke od njih će vas iznenaditi!

Detoksikacija je vrlo bitan proces koji treba sprovesti s vremena na vreme. Recept koji predstavljamo je odličan u ove svrhe, ali budite pažljivi i pripremljeni napitak koristite samo dva puta godišnje!

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета