Ozvaničena saradnja Srbije i Republike Srpske u okviru organske proizvodnje

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U Beogradu je potpisan sporazum o saradnji naše zemlje i Republike Srpske u okviru organske proizvodnje koji će olakšati sve aktivnosti iz ove oblasti između Srbije i Srpske.

Kako prenosi Glas Srpske, sporazum su potpisali ministri poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Branislav Nedimović i Republike Srpske Boris Pašalić. Međusobno priznavanje sertifikata za organske proizvode i trgovinu će omogućiti povezivanje organskih proizvođača, pojednostaviti proceduru i olakšati plasman proizvoda iz Srpske na tržištu Srbije i obrnuto.

Boris Pašalić je izjavio da Republika Srpska ima sve preduslove da razvija sektor organske proizvodnje i da Sprska ima površine koje nisu preterano opterećene pesticidima i korišćenjem mineralnih đubriva. On je takođe istakao i da je međusobno priznavanje sertifikata vrlo značajno i da može da podrazumeva zajedničko pojavljivanje Srbije i Srpske na tržištima nekih trećih zemalja.

Osim toga, rečeno je da je Republika Srpska definisala svoj znak za organsku proizvodnju, da ima Zakon o organskoj proizvodnji, te da je značajno povećala podsticaje po hektaru i grlu, što je uslovilo porast broja proivođača i veće obrađene površine u ovoj grani. Takođe, istaknut je i značaj podrške koju Srpska ima od strane Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije. Ozvaničena saradnja vidi se kao veoma značajna za razvoj organske poljoprivrede obe strane.

Agroinfo.rs

Ozvaničena saradnja Srbije i Republike Srpske u okviru organske proizvodnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevim u Tirani u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Od 1. januara 2022. godine svi poljoprivrednici koji koriste pesticide moraće da prođu obaveznu obuku, dok će sertifikat biti uslov da profesionalni korisnici mogu da nabavljaju sredstva za zaštitiu bilja u poljoprivrednim apotekama.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa ambasadorom Francuske Pjer Košarom sa kojim je razgovarao o procesu evrointegracija u kome se nalazi Srbija i podršci koju nam na tom putu pruža Francuska.

Organska proizvodnja je u usponu kada je Srbija u pitanju, a procene su da će naša zemlja ove godine imati izvoz veći od 40 miliona evra organskih proizvoda, što je oko devet puta više u odnosu na period pre deset godina.

Potrošnja za organsku hranu u EU je u proseku oko 50 evra, dok u nekim zemljama poput Holandije dostiže čak i 300 evra po stanovniku. U Srbiji se godišnje po glavi stanovnika potroši svega 2,4 evra za organsku hranu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета