Za Program dodele praznih seoskih kuća u budućnosti će se izdvojiti dodatna sredstva

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Program dodele praznih seoskih kuća, u okviru kog su se prve porodice uselile u svoje nove domove, biće potpomognut dodatnim sredstvima u budućnosti, jer se na ovaj način stvara prilika da se srpska sela ožive i dobiju nove meštane.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da postoji snažna politička volja za nastavak Programa dodele praznih seoskih kuća, koja će biti pretočena u budžet za narednu godinu, kao i da to nije projekat već misija za koju će biti izdvojena dodatna sredstva.

– Popunjavaćemo prazne seoske kuće dokle god postoji interesovanje – naglasio je ministar tokom posete Vladičinom Hanu gde je održao radni sastanak sa predsednicima svih mesnih zajednica i rukovodstvom opštine i Pčinjskog upravnog okruga.

Tema sastanka bili su aktuelni programi ovog ministarstva, iskustva sa terena, potrebe i sugestije stanovnika sela. Ministar je obišao i četvoročlanu porodicu Radenković u selu Repince koja je učestvovala u programu i dobila novi dom.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, Dragan Škorić izjavio je u Vladičinom Hanu da uz nauku i nove tehnologije mogu da se iskoriste svi potencijali koje selo pruža.

– Da naši seljani budu moderni farmeri, ponosni na svoj rad i zadovoljni svojim prinosima. Ne zaboravimo da i gradovi opstaju zahvaljujući upravo selima – istakao je Škorić.

Program kupovine praznih seoskih kuća sprovodi se na teritoriji čitave Srbije, ali se posebna pažnja usmerava na pet južnih upravnih okruga u kojima je najviše primetno pražnjenje i odumiranje sela – Pčinjski, Pirotski, Jablanički, Nišavski i Toplički.

Predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović izjavio da su posle zadruga, za čiji rad je ova opština već dobila bespovratna sredstva, aplicirali i za ostale programe koje sprovodi ministarstvo i da su ponosni što je prva kuća useljena na jugu Srbije upravo iz njihove opštine.

Uredbom koju je donela Vlada ove godine izdvojeno je 500 miliona dinara za ove namene, a vrednost jedne nekretnine može ići do 1,2 miliona dinara. Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Sredstva se dodeljuju mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Ministarstvo za brigu o selu sprovodi niz programa za poboljšanje uslova života i rada na selu, od rešavanja pitanja egzistencije stanovnika sela kroz zadruge, dodelu sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva do lekara, do škole ili opštinskog i poštanskog šaltera, kao i podstcanje kulturnog života seljana i negovanje tradicije organizovanjem manifestacija.

U planu je i adaptacija seoskih domova kulture ili zadružnih domova u multifunkcionalne objekte koji će seoskom stanovništvu pružiti zadovoljenje društvenih i admistrativnih potreba.

Iz ministartva su podsetili da je do sada samo iz programa podrške radu zadruga na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga dodeljeno gotovo 42 miliona dinara, od čega je 6,1 miliona dinara opštini Vladičin Han.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Za Program dodele praznih seoskih kuća u budućnosti će se izdvojiti dodatna sredstva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U okviru Mere 7 IPARD programa - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, Uprava za agrarna plaćanja je objavila rang listu zahteva za odobrenje projekata za seoski turizam u drugom IPARD javnom pozivu.

Radi uvođenja širokopojasnog interneta u rualnim sredinama, Srbija planira da uzme zajam od 100 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Lokalne samouprave od 11. januara do 1. februara 2022. godine mogu Upravi za agrarna plaćanja predati zahteve za podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj javne infrastrukture.

Pandemija koronavirusa dovela je do toga da se odmor na srpskim selima produžio sa dva i po na sedam dana uproseku, dok su pojedini voleli da ostaju i po čitav mesec. Sve je to značajno za razvoj ruralnog turizma naše zemlje.

Organska proizvodnja je u usponu kada je Srbija u pitanju, a procene su da će naša zemlja ove godine imati izvoz veći od 40 miliona evra organskih proizvoda, što je oko devet puta više u odnosu na period pre deset godina.

Mokra Gora je proglašena za najbolje turističko selo na svetu na jučerašnjem zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO).

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета