Zemljoradničke zadruge kao oblik udruživanja i njihov značaj za današnje vreme

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Zadruge predstavljaju oblik udruživanja poljoprivrednika, tj. zadruga je pravno lice i predstavlja poseban oblik organizovanja fizičkih lica koja su okupljena kako bi kroz svoje poslovanje u skladu sa zadružnim principima ostvarila određene interese - ekonomske, socijalne, kulturne. One predstavljaju vrlo značajan oblik udruživanja koji se kod nas prvi put javlja krajem 19. veka.

Model zadrugarstva u Srbiji je bio popularan krajem 19. i do četrdesetih godina 20. veka. Nakon toga, do početka 90-ih godina vladalo je zatišje kada je zadružno udruživanje u pitanju. Danas ono postoji, uglavnom kada su poljoprivredni i agrarni sektor u pitanju, ali, prema rečima stručnjaka iz ove oblasti, potrebno je unaprediti zakonske modele i uslove poslovanja da bi ovaj model uspešno funkcionisao.

U Srbiji ukupno ima oko 4.500 zadruga, od kojih je oko 2.000 poljoprivrednih i devet socijalnih zadruga. Kada se danas pomene zadruga, većina ljudi na to gleda kao na neki zastareli način udruživanja i nešto što ne može uspešno da funkcioniše, ne znajući da ovaj oblik udruživanja nosi sa sobom različite benfite za poljoprivrednike, odnosno članove zadruga.

Da bi se jedna zadruga osnovala neophodan je minimalni početni kapital od 100 dinara, najmanje pet zadrugara i 500 kvadratnih metara zemlje. Oni koji žele da osnuju zadrugu treba samo da se obrate Zadružnom savezu koji će obaviti sve poslove kada je u pitanju birokratija. Zadruge u čitavom svetu imaju ulogu da pomognu svojim članovima po brojnim pitanjima poput mogućnosti zajedničkih investicionih aktivnosti, zajedničkih prezentacija proizvoda i mogućnosti za zajedničko ostvarivanje i ravnomernu raspodelu profita, lakšeg nastupa na tržištu i plasmana proizvoda u zemlji i inostranstvu, nabavke jeftinijih sirovina i slično.

Ono po čemu se razlikuju zadruge danas je to što članovi unose samo svoj proizvod koji će prodati, dok je posle Drugog svetskog rata bilo potrebno uneti zalog poput imanja, traktora, kuće. Danas je u Srbiji preko 217.000 sitnih proizvođača koji imaju do dva hektara zemljišta, a cilj je da zadruga u tom slučaju pomogne da oni postanu robni proizvođači, te da to što proizvedu na kraju i naplate.

Program '500 zadruga u 500 sela', o kom smo već govorili na našem portalu je pokazao dobre rezultate, a od početka programa do danas je osnovano 950 novih zadruga. Ovim putem je do sada bespovratno dodeljeno 1,7 milijardi dinara za 152 zadruge širom Srbije. To je direktna pomoć za 6.126 domaćinstava, odnosno za više od 30.000 građana Srbije. Ove godine otvoren je i četvrti konkurs u okviru kog će biti podeljeno oko 500 miliona dinara i očekuje se da će taj novac dobiti oko 50, 60 zadruga.

Agroinfo.rs

Zemljoradničke zadruge kao oblik udruživanja i njihov značaj za današnje vreme

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević izjavio je na otvaranju 17. Zimskog seminara farmera da Ministarstvo poljoprivrede realizuje 40 vrsta podsticaja u okviru nacionalnih mera.

Poljoprivrednici po obećanju ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića očekuju da mineralno đubrivo urea dobiju do 18. januara po dogovorenoj ceni od oko 80 dinara po kilogramu, inače će se organizovati protesti, najavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika ”Stig“ Nedeljko Savić.

Sve je spremno za drugi krug licitacije državnog zemljišta u Pančevu gde je u ponudi 643 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta.

Prethodna godina za agrar je bila vrlo specifična. Pojedine kulture su slabije rađale zbog sušnog perioda, dok su druge beležile rekorde. Cene hrane su porasle, a zarada od prodaje na inostranom tržištu porasla.

Ove životinje aktivno učestvuju u poljoprivrednim radovima i potpomažu ih

Ministarka trgovine Tatjana Matić prisustvovala je obeležavanju stogodišnjice osnivanja prve robne berze na ovim prostorima. Naime, novosadska Produktna berza osnovana je davne 1921. godine

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета