Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Slatka detelina je minirana iz žute i bele deteline. Ova biljka, poznata i kao divlje heljde, pripada porodici stabla, jedna je od najboljih letnjih medenih biljaka. Cvetaju tokom celog leta, tako da pčele sakupljaju svoj nektar tokom cele sezone. Može se naći, kao korov, u raznim pustinjama i ravnima. I neki pčelari su namenili ovu biljku svrsishodno, u blizini svojih pčelinjaka

Osnova ovog meda je nektar iz sočnog bilja, prvenstveno iz deteline, koja se seje za ishranu stoke. Zbog toga je med blag, bistar i gotovo bezbojan. Miriše na seno i čvrst je. Njime se slade stanovnici Velike Britanije, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Novog Zelanda. Med od deteline preporučuje se obolelima od šećerne bolesti i stomačno-crevnih oboljenja. 

Med se smatra pogodnim u lečenju kašlja, arterioskleroze, bolesti jetre, za pojačano mokrenje, za čišćenje krvi, pri raznim upalama i dr. Med od detelina ima nisku vrednost dijastaze.

Izvor:zdravasrbija.com

Med od deteline prijatnog ukusa

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

O tamjanu, smoli drveta koje raste u Severnoj Africi, i njegovi lekovitim svojstvima govorio je doktor Branimir Nestorović.

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

Pčelare je posebno obradovala vest da je otkupna cena bagremovog meda dostigla istorijski maksimum, a nadaju se i dobroj paši.

Znamo da su arheolozi u egipatskim piramidama pronašli posude s medom stare 3000 godina i med je bio savršeno jestiv.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета