Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pčelinje društvo (zajednicu) čine jedna matica, nekoliko stotina ili hiljada trutova i na hiljade pčela radilica.

Matica - Kraljica pčela je  zrela ženka u pčelinjem društvu, čiji je zadatak nošenje jaja i time ostvaruje opstanka društva, kao i držanje pčelinjeg društva na okupu putem feromona koje luči. Maticu oplođavaju trutovi. Tokom života matica izleće iz košnice samo jednom, pri parenju, i izuzetno ako dođe do rojenja. Oplođena matica polaže jaja u ćelije saća. Iz najvećeg broja jaja izlegu se radilice, iz malog broja jaja izlegu se trutovi, a iz nekoliko posebno ugrađenih matičnjaka izlegu se matice.

Trutovi su muške jedinke kod pčela. Njihov zadatak je oplođivanje matice. Trutovi imaju snažna krila i velike oči, a to im je potrebno da za vrijeme leta mogu opaziti i dostići maticuTrutovi postaju polno zreli između 8 i 14 dana života. Oni za vreme toplih sunčanih dana izleću iz košnica da bi se sreli sa maticama. Posle sparivanja s maticom, trut ugine. U  jesen čim nestane paše, u pčelinjacima počinje takozvano izbacivanje trutova. Trutove koji se vraćaju s leta, pčele ne puštaju natrag u košnicu.

Radilice su nedovoljno polno razvijene ženke. U pčelinjoj zajednici ima ih na hiljade. Njihov zadatak je da rade. Poslovi koje obavljaju zavise od njihove starosti. Prvo obavljaju poslove u košnici, hrane leglo i maticu, grade saće, preuzimaju nektar od izletnica, ventiliraju košnicu. Nakon toga rade kao stražarice na letu košnice, a onda izleću u prirodu i skupljaju nektar, polen i vodu. Životni vijek radilica je od četiri do šest nedelja u sezoni medobranja do nekoliko mjeseci u zimskom periodu.

Pčelinje leglo se nalazi u ćelijama saća u plodištu. Leglo može biti radiličko i trutovsko, a u matičnjacima se odgajaju matice. Leglo može biti nepoklopljeno ili poklopljeno.

Izvor:poljosfera.rs

Šta čini jedno pčelinje društvo?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnogi ga brkaju sa mlečem, ali ovo je sasvim druga supstanca - Trutovsko mleko se priprema od saća sa ličinkama budućih mužjaka.

Veštačko izvodjenje matica je važan posao za svakog pčelara. Na sreću, za uzgoj matica se može svaki od njih lako osposobiti, pa evo i osnovnih metoda - uputstva i saveti u vezi toga.

Сваком пчелару повећање броја пчелињих друштава веома је важан посао. У даљем тексту сазнајте како вештачким путем можете одгајити матицу.

Сви пчелари знају колики је значај матице за једно пчелиње друштво. Међутим, оно што чини ствари занимљивим јесте чињеница да пчелиње матице својим феромоном директно контролишу пчеле, али и њихово понашање и учење.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета