Pročitajte o interesantnoj metodi kojom AZIJSKE PČELE brane košnice od STRŠLJENA

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Istraživači su otkrili da pčele u Vijetnamu sakupljaju i razmazuju životinjski izmet oko košnica kako bi sprečile napade velikih stršljena.

Oni kažu i da je ovo prvo otkriće da pčele koriste ovakav alat da se odbrane.

Pčele koriste izmet od kokošaka, krava, pa čak i urin ljudi kako bi branile svoje košnice.

Medonosne pčele polako izumiru u celom svetu, a imaju presudnu ulogu u oprašivanju biljaka od kojih zavisi ishrana ljudi.

Naučnici koji su objavili ovu studiju u magazinu Plos Jedan u sredu, kažu da je istraživanje započeto kada su pčelari u Vijetnamu primetili crne mrlje na ulazu u košnice i kada su ustanovili da je to izmet.

„Mislili smo da bi to bilo suludo, jer pčele ne sakupljaju izmet", rekla je glavna autorka istraživanja Heder Matila novinskoj agenciji AFP.

Ali studija je potvrdila da je izmet zaista korišćen kao odbrana, koju su pčele nanosile zbog velikih stršljena.

Ovaj način odbrane našao se na listi impresivnih rešenja kojima pčele sprečavaju napade stršljena koji uništavaju njihove košnice, objašnjava doktorka Matila, profesorka biologije na Velsli koledžu u Masačusetsu.

Pčele su poznate po tome da koriste različite strategije u odbrani protiv predatora.

Ustanovljeno je da fizički štite svoje kolonije sinhronizovanim podrhtavanjem tela ili zujanjem.

Veliki azijski stršljeni - koji su i do pet puta veći od medonosnih pčela - mogu da unište košnicu za nekoliko sati.

Takođe mogu jako da ubodu ljude.

Naučnici su ustanovili da je manja verovatnoća da će stršljeni krenuti u napad na košnice koje su ograđene izmetom, odnosno provešće 94 odsto manje vremena u pokušaju da uđu u gnezdo.

Azijske pčele koriste izmet u odbrani od predatora, za razliku od pčela koje žive u Evropi i u Severnoj Americi.

Azijski stršljeni nedavno su otkriveni i u Severnoj Americi, gde su ih prozvali „stršljenima ubicama" zbog pretnje koje predstavljaju pčelama, ekosistemima i ljudima.

Stršljeni u Aziji godišnje ubiju oko 40 ljudi, pokazuju podaci Smitsonijan muzeju u Vašingtonu.

Izvor: bbc.com

Pročitajte o interesantnoj metodi kojom AZIJSKE PČELE brane košnice od STRŠLJENA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета