Srpski med dobio sertifikat za arapsko tržište

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a, pored HACCP sistema koji je uveden još prošle godine, uveo je i HALAL kvalitet i upravo dobio HALAL sertifikat koji to potvrđuje.

Početak važenja sertifikata je od 8. januara 2021. godine.

HALAL sertifikat neophodan je za plasman meda prvenstveno u arapske, ali i druge zemlje sa islamskim stanovništvom, odnosno on predstavlja pravila i smernice za proizvodnju hrane u skladu sa islamskim verskim običajima.

Ovo je veliki uspeh za Pogon, i u SPOS-u se nadaju da će predstavljati jednu od okosnica njegovog rada u narednom periodu.

Izvor:agrosmart.net

Srpski med dobio sertifikat za arapsko tržište

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tržište meda je preplavljeno falsifikatima, a potrošači imaju sve ređu priliku da dođu do pravog meda

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

U selu Gornje Nedeljice kod Loznice, u crkvenoj sali, na lokalitetu koji se graniči sa mestom planiranim za rudnik Jadar, 07. avgusta 2021.god. je održana Tribina SPOS-a (Saveza pčelarskih organizacija Srbije) "O potencijalnim problemima pčelara usled otvaranja rudnika litijuma".

Bagremovog meda na terenu nema dovoljno, i tržište je počelo da reaguje, objavio je SPOS uz napomenu da da se želje otkupljivača meda neće ostvariti. Naime pčelari Mađarske i Rumunije neće da daju med po niskim prvoproglašenim otkupnim cenama.

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) javljaju da su u uzorcima meda dva proizvođača pronađeni ostaci antibiotika i to u dozi koja je 14 puta veća od dozvoljene, tj. od granice koja je propisana domaćim pravilnikom. Ovaj med bio je spreman za izvoz u Italiju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета