Cvekla ” Cilindra “ duguljastog izgleda sa odličinim rodom

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Cvekla u ishrani ljudi pored energetske vrednosti ima i biološku zbog sadržaja vitamina, makro i mikroelemenata. Njeno bogatstvo mineralima, ugljenim hidratima, mastima i belančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicom.

Cvekla cilindra zahvaljujući prisustvu antocijana, koji daje tamno crvenu boju soku od cvekle, a utiče i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerozno. Cvekla izuzetno povoljno deluje slučaju demineralizacije kostiju i zuba. Jod iz cvekle čini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke lekovitosti ove biljke čine ipak betanin i betain koji čine da cvekla podstiče razmenu materija, reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, održava krvne sudove, podstiče rad jetre, suzbija tumor i leči leukemiju, malariju, akutne fibrozne bolesti i grip u početnom stadijumu. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska (naročito niskog) i povoljno utiče na živce i rad mozga, leči malokrvnost, naročito kod dece i mlađih osoba, a pospešuje rad želuca, creva i zuči. Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva

Cvekla je izuzetno bogata vitaminima B1, B2, C, kao i vitaminom B12, izuzetno retkim u namirnicama biljnog porekla a tako važnim za vegetarijance. Obiluje belančevinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima (kalcijumom, kalijumom, natrijumom, fosforom, magnezijumom, gvoždjem, fluorom, manganom, bakrom, jodom, sumporom, litijumom, stroncijumom, bromom). Lako je svarljiva. Ima visoku energetsku vrednost: 100 grama cvekle ima 189 kJ ili 45 kcal. Koren cvekle sadrži i do 10% šećera. Setva: mart - jun
Presađivanje: jul - oktobar

Ubiranje ploda ove sorte cvekle je septembar - novembar. 

 

Izvor:svezakucu.rs

 

Cvekla ” Cilindra “ duguljastog izgleda sa odličinim rodom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Hemoglobin je vrlo važan protein koji služi za prenos kiseonika u organizmu. Ukoliko je nizak može doći do anemije. Ovaj vitaminski napitak je idealan za ovakve probleme, a može se koristiti i preventivno.

Recept za ovo sredstvo za mršavljenje je vrlo jednostavan. Očistiće masnoće za vrlo kratko vreme, tako da ćete izgledati dosta mršavije za samo tri dana.

Dodatak koji skoro svi koristimo uz pomfrit i picu je naravno kečap. A da li ste osim klasičnog kečapa probali možda ovaj koji je nešto drugačiji a opet vrlo ukusan i specifičan.

Detoksikacija organizma je vrlo važna. Njome čistimo naše telo od otrova i tako mu pomažemo da duže ostane zdravo i vitalno.

Kada pomenemo namirnice za poboljšanje koncentracije i pamćenja prvo pomislimo na orahe. Međutim, postoje i brojne druge koje nam mogu pomoći u ovom procesu. U nastavku saznajte o kojim se namirnicama radi.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета