Cvetno stablo (bik) na belom luku: Da li ga ostaviti ili odseći?

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Jedna od prvih stvari koje baštovani primete kod belog luka je kada se pojavi cvetonosno stablo. Tokom jeseni kada većina biljaka završava svoj ciklus, beli luk je spreman za sadnju. Dok druge kulture tek počinju da rastu na proleće, biljke belog luka napreduju iznenađujućom snagom.

Jesenji beli luk može da izgleda pomalo šašavo. Kod pojedinih biljaka pojavljuje se jedna stabljika, približno promera olovke sa vrhom u obliku strelice i uvija se sve dok ne formira gotovo celovit krug, izgledajući kao da je priroda kaligraf koji vežba da iscrta slova S i P.

Mnogi iskusni baštovani kažu da bi trebalo ukloniti cvetno stablo. Uobičena mudrost kaže da se njegovim uklanjanjem preusmerava energija biljke na formiranje lukovice, što će za rezultat da nam pruži veće glavice luka i veći prinos.

Neki uzgajivači tvrde da uklanjanje cvetnog stabla utiče na dugovečnost lukovice, odnosno da omogućava da se ona duže čuva.

Da biste uklonili cvetno stablo sa cvetom (bik), potrebno je da ga otkinete odmah ispod prvog zavoja. Mogu da se koriste i makaze. Ono se iseče čim stabljika počne da se uvija ili čim formira pun krug. Opšte pravilo je da bolje iseći što ranije. Jedan od razloga što je to dobra ideja je zbog ukusa. Naime, dok su mlade, stabljike su nežne i odlične su za salate. Vremenom postaju tvrđe i drvenastije.

Još jedno pitanje na koje treba odgovoriti u vezi sa cvetnim stablom od belog luka jeste pitanje šta uraditi sa njim nakon što se odreže.

Može da se da domaćim životinjama, ali treba izbegavati davanje životinjama koje proizvode mleko, jer možete da rizikujete da na kraju dobijete mleko sa ukusom belog luka.

Ova stabljika, takođe, postaje sve popularnija u ljudskoj ishrani.

Bikovi belog luka mogu da se koriste u bilo kom receptu u kojem se, inače, nalazi beli luk: supe, variva, salate i bilo šta drugo. Mogu tanko da se naseckaju i dodaju testenini, jajima ili pireu od krompira. Ukus je uglavnom blaži od lukovice, posebno ako su mlade i nežne stabljike, a mogu se čak i cele jesti kao povrće. Mogu i da se kratko isprže sa maslinovim uljem, samostalno ili mešano sa drugim sastojcima.

Jedna od vrlo popularnih načina upotrebe bika belog luka je pravljenje pesta. Takođe, možete i da ga sirovog zamrznete za kasnije korišćenje. Neophodno je da se nareže, odnosno, isecka pre zamrzavanja i biće odličan dodatak kuvanoj hrani i odlična zamena za beli luk, koji u ovom slučaju ne morate da ljuštite.

Naravno, ako ostavite cvetne grane niste ništa pogrešili. Mnogi baštovani ih ostavljaju, jer u baštovanstvu cene umetnost i lepotu koju samo priroda može da pruži, te uživaju u gracioznim i neobičnim kreacijama belog luka, pa im žrtva od nekoliko grama manje lukovice nije velika.

Dakle, nema pogrešnog odgovora za uzgajivače belog luka. Bez obzira šta želite i kako god da balansirate između većih prinosa, sezonskih poslova i letnje lepote bašte uvek će postojati pobednik.

Za razliku od komercijalnog uzgoja, baštovani mogu da budu malo ležerniji što se tiče odluka o belom luku.  Na kraju krajeva, to je jedna od prednosti uzgoja sopstvene hrane.

Agroinfo.rs

Cvetno stablo (bik) na belom luku: Da li ga ostaviti ili odseći?

Komentari

Hence, flaxseed supplements should not be used without the supervision of a doctor cialis coupons

[url=https://vermox.charity/]how to get vermox[/url]

[url=http://dutasteride.charity/]generic avodart[/url]

  • Od Sammar
  • 2023-06-13 01:11:54

[url=https://drugstorecialis.online/]cost of cialis 5mg pills[/url]

[url=https://budesonide.trade/]budesonide canadian pharmacy[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Kako bi izbegle prskanje ulja većina domaćica poklapa meso prilikom prženja što utiče na teksturu posebno ukoliko pripremate stek.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета