Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Paprika, nezavisno da li je slatka ili ljuta, je povrće koje voli toplotu. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan deo mnogih jela i soseva.

Nakon sejanja, semenje mu niče za deset dana, pri temperaturi od 25 stepeni. To se dešava u periodu od februara do maja. Jedna od osnovnih briga za njegov rast je redovno đubrenje. Berba počinje od jula i traje do oktobra. 

Ljute, kao i slatke papričice se gaje od semena. Zasade se u saksiju ili sanduk da bi se primile. Da bi brže nikle, pre sađenja, semenje se stavi u toplu vodu, 40-45 stepeni, na nekoliko sati. U saksije/sanduke se zasade na dubini do 1, 5 cm. Preko posejanog može da se stavi staklo ili tegla. Saksije ili sanduci, u kojima je posađeno semenje, obavezno treba da se stave a toplo i svetlo mesto puno sunca. Kad biljke niknu, poklopci se skidaju, a biljka nastavlja da se razvija u sobnim uslovima. Isti su uslovi i za sejanje napolju - treba da izaberete mesto koje sunce greje tokom celog dana. Dobro je da tlo bude obogaćeno prethodnim usevom.

Kad biljke dosegnu visinu od 20 cm, neophodno je da im se vrhovi stisnu. Na taj način se stimuliše grananje stabla jer se tako formira više plodova. Ako izrastu brzo, mogu da se postave kolci koji će da pridržavaju biljku. Biljka paprike se zaliva pažljivo, hladnom vodom. Osim toga dobro je da se đubri jednom u dve nedelje, kako u saksiji tako i napolju. 

Ljute paprike se obavezno seju odvojeno od drugih useva, posebno od slatkih paprika. Procedura sejanja je ista i u baštama. Za proizvodnju sadnice neophodno je 150-200 g/ha, a za direktnu sadnju 600-800 g/ha. Interesantno kod paprike je što može da se gaji i zimi. To je mnogo dobro jer se smatraju superhranom, posebno ljute paprike, a njena sveža konzumacija i tokom zime će vas snabdeti energijom. Za tu svrhu vam je potrebna staklena bašta, s odgovarajućim biogorivom u njoj. DžINKA  je krupna ljuta paprika u tipu šipke dobra za gajenje na otvorenom i u zaštićenom prostoru. Biljka je bujna i visoka. Plodovi su dugi oko 20 cm, prečnika oko 2cm prosečne mase 40-50 grama. Mladi plodovi su svetlo zelene do žute boje, a zreli crveni. Veoma popularna za svežu upotrebu ali se koristi i kao pečena ili u marinadi.

Stepen ljutine se izražava u tzv. Skovil jedinicama (SHU). Obična paprika ima SHU nula, Halapenjo paprika 3.000 do 6.000, dok je najljuća poznata čili paprika Holokia, koja se uzgaja u Bangladešu, severoistočnoj Aziji i na Šri Lanki.

slatka paprika = 0 jedinica
feferoni = 100 - 500 jedinica
pasila = 1.000 - 1.500 jedinica
rokotilo = 1.500 - 2.500 jedinica
halapenjo = 2.500 - 5.000 jedinica
vaks = 5.000 - 10.000 jedinica
serano = 10.000 - 23.000 jedinica
kajenska paprika, tabasko, guntur čili - 30.000 − 50.000 jedinica
crvena savina habanera = 360.000 − 500.000 jedinica
naga viper, infiniti čili - 855.000 − 1.500.000 jedinica

Izvor:bonapeti,rs

Gajenje ljutih paprika

Komentari

Buy Accutane Online From Canada [url=http://buycialikonline.com]cialis 20 mg[/url]

Buy Theophylline ivermectin scabies Viagra Sin Receta Bcn

stromectol active ingredient Generic Levitra Professional 20mg

buy viagra cialis online How much do you expect to pay for Cialis when buying online

True vegetable oil consumed start recently, such a website and these people buy priligy without a script 10 Tips For Getting Sex Toys On Sale

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poslednjih godina veoma veliki broj proizvođača interesuje se za gajenje lekovitog bilja.

Uz velike cvetove i plodove ljubičice koji dolaze u raznim različitim oblicima od okruglih do duguljastih i različitih boja od duboko ljubičaste do bele, uzgoj patlidžana može biti još zabavniji od jedenja. Sledeći naše kratke savete u nastavku, čak i baštovan početnik može da uzgaja izvrsne patlidžane u svom dvorištu.

Kada prvi put vidite rastući čufu, možete pomisliti da je ovo divlja šaš, ne sumnjajući da njegovi rizomi sadrže ukusne nudule oraščiće slične bademima.

Zemlja porekla ove paprike je Mexico's Yucatan Peninsula (za ovu vrstu konkretno, kazu da je dobijena na Jamajci)

Predstavnici ovog roda su drveće ili žbunovi, često sa krupnim listovima.

Endivija je povrće koje svojim izuzetnim nutritivnim vrednostima i specifičnim ukusom predstavlja pravi užitak za sve ljubitelje ove namirnice.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета