LAKO I JEDNOSTAVNO: Prirodni načini za ubrzanje zrenja i poboljšanje ukusa paradajza

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Niže temperature, naročito noću, nepovoljno utiču na zrenje paradajza i njegov ukus. Evo kako na prirodan način da predupredite ovakve probleme u svom povrtnjaku.

Ukoliko su vam u bašti na stabljikama paradajza ostali neke nezreli, zeleni plodovi, možete primeniti neke od sledećih načina da ubrzate zrenje, ali i da poboljšate ukus paradajzu.

Ranije sazrevanje

Da biste ubrzali zrenje plodova paradajza, a time i povećali prinose, važan je način branja. Kako stručnjaci savetuju. ne treba čekati da na stablu sazri nekoliko plodova, već treba odmah obrati onaj koji prvi sazri. Na taj način ćemo omogućiti ostalim plodovima da pre sazre i da počnu da se crvene.

Još jedan način kojim se biljkama omogućava da sakupe više hranljivih materija, a time i ranije zrenje plodova, je zakidanje vrha paradajza.

Navodnjavanje  je još jedan bitan faktor kod zrenja. Ako u periodu gajenja paradajza nema dovoljno kiša, povrtarsku kulturu je potrebno zalivati, ali se u tome ne sme preterivati. Naime, preterano zalivanje produžava period vegetacije, te usporava zrenje. Kontrolisanim zalivanjem, paradajz prinudno sazreva i dobija bolji ukus i slatkoću, bez viška kiseline i vode.

Sazrevanje paradajza koji je ubran zelen

U ovom slučaju je potrebno pomešati zelene sa zrelim plodovima kako bi se ubrzalo zrenje. Tačnije, zelene plodove paradajza pomešajte sa zrelim plodovima banane i jabuke, a biljni hormon etilen koji one ispuštaju doprineće bržem zrenju paradajza.

Poboljšanje ukusa paradajza

Postupak koji se može koristiti u ovom slučaju podrazumeva korišćenje sode bikarbone i vode u odnosu 6 grama bikarbone na litar vode. Postupak se ponavlja svakih sedam dana.

Upotreba pepela je takođe koristan način i za brže sazrevanje i za poboljšanje ukusa paradajza. Jednu čašu pepela sipajte u kantu vode, dobro promešajte i sipajte oko stabla. Dovoljno je litar rastvora po biljci.

U ove svrhe možete koristiti i jod kada se tretiraju donji deo stabla i plodovi. Rastvor podrazumeva 3 kapi joda rastvorene u jedan litar vode. Umesto joda može se koristiti i lišće oraha koje u sebi sadrži jod.

 

Agroinfo.rs/https://www.agrosaveti.rs

LAKO I JEDNOSTAVNO: Prirodni načini za ubrzanje zrenja i poboljšanje ukusa paradajza

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета